Камарата на представителите ще трябва да я гласува и евентуално - одобри окончателно по-късно днес, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сенатът прие законопроекта с 51 срещу 48 гласа през изминалата нощ, като всички републиканци гласуваха "за" и всички демократи гласуваха "против".

Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласува законопрокета по-рано вчера, но се наложи Сенатът да внесе дребни корекции, за да приведе текста в съответствие с бюджетните си правила. Три разпоредби от законопроекта нарушават правилата на горната камара на американския Конгрес (Сенатът). Проблемът бе открит от независимия сенатор от Върмонт Бърни Сандърс и демократа от Орегон Рон Уайдън.

Протестиращи, които скандираха "убийте законопроекта, не нас", прекъснаха вота в Сената. Посетители в галерията започнаха да скандират малко след началото на гласуването и вицепрезидентът Майк Пенс, който го ръководеше, трябваше да спре и многократно да прикани квесторите да възстановят реда.

Заради очакваните протести по време на гласуването имаше засилено присъствие на полицията на Капитолия пред сградата. Демонстранти прекъснаха дебатите в Камарата на представителите по законопроекта по-рано вчера.

След като долната камара одобри текста с внесените от Сената поправки, той ще бъде изпратен на президента Доналд Тръмп за подписване.

"Коледен подарък"

Данъчната реформа се описва от президента Доналд Тръмп като “коледен подарък за САЩ“, напомня БНР. Тя предвижда сериозни намаления в данъците за бизнеса и по-богатите и не толкова сериозни облекчения за средната класа и хората с по-ниски доходи.

Реформата би била първата сериозна законодателна победа за администрацията на Тръмп. При приемането й следва американците да видят по-малки удръжки от заплатите си още през февруари. Според демократите, които са против реформата, промените ще ощетят средната класа, ще са в полза на по-богатите и ще покачат дълга на страната.

Опасения имат и хора от републиканското мнозинство в конгреса, но в Сената то все пак гласува единно "за". Повечето от представителите на партията, която издигна Тръмп, обаче смятат, че облекченията за корпорациите ще допринесат за икономическия растеж.