През юни правителството прие нов класификатор и всички съпътстващи наредби, включително и наредбата за заплащането на държавните служители, с които стана възможно от 1 юли да влезе в сила Законът за държавния служител.
1 август е последният срок, в който всички министерства и агенции трябваше да влязат в изискванията на закона, каза Дянков.

"Очаквам средно за всички министерства и агенции заплатите да се вдигнат с около 20%. В моето министерство заплатите се вдигат средно с 27%. След няколко дни, буквално, ще знаем колко им се вдигат заплатите. От тези така наречени скрити такси, глоби, концесионни възнаграждения, които са давали, сега вдигаме заплатите, а не просто тихичко да се раздават", коментира вчера Симеон Дянков.

В различните министерства чиновници на една и съща позиция трябва вече да получават равни възнаграждения. Отделно от основните заплати служителите ще имат право на до 80% бонуси от годишната си заплата, но общо не повече от 30% от Фонда “Работна заплата“ за ведомството.

Вчера Дянков обяви, че в бюджета за 2013 г. ще се заложи увеличение на всички пенсии със 7-10%. Минималната заплата може да бъде увеличена на 310 лв.