Може ли собствениците на телевизията да те уволнят сега за това интервю с мен, попита той професора в предаването "Времена и нрави" на Канал 3, цитиран от КРОСС.
Водещият неуморно му даваше съвети и регулярно го ласкаеше, докато иначе речовитият премиер го изслуша кротко и с усмивка, дори когато Вучков направи непремерени забележки към Цецка Цачева и здравния министър, пише в. "Сега".

Двамата обсъдиха наболели теми в политиката и обществото, не подминаха и спорта, а дори се оказа, че имат едно мнение за чалгата. По основния скандал с вътрешния министър Цветан Цветанов и СРС обаче не стана въпрос.
През 80% от времето на интервюто говореше самият Вучков, а в останалите 20% - премиерът. През цялото време Борисов беше прекъсван, професорът почти не слушаше, а само повтаряше "Да, да, дай да продължим, ясно ми е".

За чалгата съм съгласен - прекалява се, коментира Борисов изказване на Вучков, че вулгарните текстове допринасят за деморализацията на младите хора.

На по-сериозните въпроси премиерът отново не пропусна да заяде президента Георги Първанов и левицата.
"Преди една година Първанов си беше спечелил мандат абсолютно честно и външната политика си я правеше много добре. В един момент започна да прави свой политически проект. Не може при това положение да бъдеш държавен глава на всички българи", коментира Борисов.
Не той, а българският народ избра тройната коалиция, добави той. Ако от БСП били постъпили като ГЕРБ да не искат да направят правителство с ДПС, Първанов не можел да ги принуди.

Премиерът похвали лидера на "Атака" Волен Сидеров за подкрепата към кабинета. По думите му, Сидеров не е участвал в корупционните практики през последните 10-15 години.

Пред проф. Вучков Борисов прогнозира президентска победа на ГЕРБ.
"Истински съжалявам, че няма силна десница в България. Ако нашите приятели от Синята коалиция, които членуват в ЕНП, вземаха по 10-12%, веднага щях да се съглася да издигнем общ кандидат, за да имаме коректив. Но аз в момента, когато отида на събрание, първо ми казват: „Не прави с Костов коалиция". После ми посочват БСП и другите", обясни министър-председателят.

Според него проблемът в България е, че има "платена безработица".
"Има хора, които със социалните помощи, които са огромни пари, които държавата плаща, особено в провинцията, взема там 120-150 лв. и си работи градината. И като му предложиш работа за 250, той казва: „Аз по-добре да си остана така", добави той.

Тази година "най-много от всички времена" правителството отделяло пари за здравеопазване. Премиерът е убеден, че министър Константинов ще се справи и първата задача е да се успокои сектора заради протестите. Мисля, че и по-младите кадри имат шанс и ще се справят, смята той.

Относно намаляването на държавния апарат премиерът коментира: "Намалихме доста от агенциите. Могат да се слеят, но това прави тромава администрацията. Ето министерството на икономиката, енергетиката и туризма - задъхва се. Въпреки всичко продължаваме да съкращаваме, виждате каква пушилка се вдига. Дори като режеш, трябва да платиш 20 заплати. 10-15 млн. лв. няма откъде да ги планираме".

От думите му стана ясно, че в момента в пъти по-бързо се предоставя българско гражданство.
"Бесарабските българи все повече идват, но ние много твърдо спазваме принципите на ЕС за даване на българско гражданство. Не може процедурата да се опрости, тъй като са много тежки регламентите. Има страх да не би да бъдат легализирани граждани от други страни да отидат в Шенген", каза премиерът.

"Без спорт ще умрем много по-бързо. Гордостта на България са българските спортисти. Бившите ви колеги професори казваха: „здрав дух в здраво тяло". За да спортуват децата, те трябва да видят успехите на българските спортисти. Бюджетът на министерството на спорта е само 5 млн. лв. Това, което правим, се вижда и ще остане за следващите поколения", убеден е Борисов.