Това усложнява задачата за ускорено догонване на развитите икономики и прави по-незадоволително икономическото представяне на региона спрямо аналози на развиващи се икономики в други части на света, като в Азия например.

"Във всички страни ръстовете на икономиката след кризата бяха по-бавни, отколкото преди нея, но конкретно в региона на Източна Европа са още по-слаби. Една от причините за това бе, че страните бяха засегнати значително по-силно, отколкото другите", коментира за телевизия „Блумбърг“ главният икономист на банката Сергей Гуриев.

Според него, България се справя по-добре, отколкото някои нейни съседи, но все пак проблемът е реален. Оценката на професор Гуриев е, че България заедно с другите държави в региона вече е преминала в клуба на страните със средни доходи.

„Когато има движение от ниски към средни доходи има един модел на растеж, базиран на ниската цена на труда, инвестиции в индустрията. Когато средните доходи бъдат достигнати, вече е нужен нов модел, нужни са инвестиции в човешки капитал, развитие на икономика, базирана на знанието, инвестиции в иновации. Нужни са и съвсем различен вид институции“, добави той.

Гуриев уточни, че страните, влезли в капана на средните доходи имат два пътя-да излязат от него или да продължават да стагнират.