Коментари - ЕБВР: България падна в капана на средните доходи | Днес.dir.bg

ЕБВР: България падна в капана на средните доходи

Последният доклад на ЕБВР констатира, че страните от бившия социалистически блок, сред които и България, се намират в капана на средните доходи.

Обратно в новината

Коментари - ЕБВР: България падна в капана на средните доходи | Днес.dir.bg

Коментари

Разковничето е в тези няколко думи "развитие на икономика, базирана на знанието". Аз съм програмист и вземам 6 пъти по-висока заплата в България отколкото братовчед ми, който e чистач в лондонското метро. Изборът е ваш.

А аэ познавам професор, който взима 6 пъти по-малко от вифаджия!

ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ ГЕНОЦИД СРЕЩУ СЛАВЯНИТЕ , УНГАРЦИТЕ И ИЗТОЧНО-ГЕРМАНЦИТЕ ДОСЕГА ИЗБИ 30 МИЛИОНА ДУШИ ... СКОРОШЕН ПРИМЕР : РАШКИТЕ СЕ КЕФЯТ ВЪВ МЕДИИТЕ ЧЕ УКРАЙНА ПРЕДИ МЕЙДАНА : 42.5 МИЛИОНА УКРАЙНА СЛЕД МЕЙДАНА 35 МИЛИОНА :))

А ти вяраваш ли на тази руска пропаганда. И втори въпрос - и кой точно е отговорен за това, че едни украинци плащат жълти стотинки на други украинци? Ама сте едни мижитурки - все трябва да има световна конспирация за да си оправдаем правото да накараме съседа да работи за нас ангария. Марсианци са ви виновни, че немците си плащат по-добре един на друг, че и на българите даже...

Недейте да повтаряте до безпаметност, че образованието е разковничето на високите доходи, защото просто не е вярно! Вярно, има и образовани хора с високи доходи, но има и много с ниски. А от друга страна има и много калинки, хора с купено образование без покритие и откровено необразовани с високи доходи. Важни и решаващи, поне за България, са съвсем други неща! Всички ги знаете, но е по-лесно и безопасно да се повтарят задължителните мантри!

Ако нямаш връзки, не се занимаваш с престъпна дейност и т.н. и т.н. нямаш никакъв шанс да имаш добри доходи АКО НЯМАШ ОБРАЗОВАНИЕ ИЛИ МНОГО ДОБРИ ЗАНАЯТЧИЙСКИ УМЕНИЯ. А ако имаш връзки или се занимаваш с престъпна дейност ОБРАЗОВАНИЕТО НЕ ПРЕЧИ. Та затова се казва, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

А защо ли има доста примери за занимаващи се с престъпна дейност, връзкари, политици и бизнесмени, за които образованието въобще не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!? А ако го имат е безпредметно или купено. Достатъчно е дори да ги чуе човек как говорят!

Ами докато има хора да работят за малки заплати, ще се дават малки заплати. Никой няма да дойде от чужбина да работи за 300 евро заплата, дори и китайците, колкото и да не ви се вярва. Такъв феномен днес е само в България, страна от ЕС, направо посмешище. Но хората, които работят за 300 евро да не се чудят защо и да не очакват повишение, а по-добре се преквалифицирайте, научете едни компютри поне или мръднете на вън за някоя друга година, нищо няма да ви падне. Всички сте част от тази система и от положението в БГ и разберете, че ако вие не се промените нищо около вас няма.

goose

Няма да те разберат, те са свикнали само да мрънкат и да чакат някой друг (я държава, я синдикати, я съсед) да ги оправи.

Е, те това, драги коментатори е пример за това, което се нарича ФЕЙК НЮЗ или фалшива новина по нашенски. Манипулативна, лъжлива пропаганда с цел залъгване гладния, че коремът го боли от преяждане. Професорето да си вземе листата с дълбокомудрия ненаучен труд, да ги свие на тръба труд и да си ги навре дълбоко там, дето слънце не огрява.

goose

Ето това писание, драги коментатори, съдържа в себе си всички проблеми на българите накуп - чете само това, което иска, и не желае да научи, че за да изкарва (не получава) повече, трябва да си седне на задника и да учи, дори когато му го казат в прав текст. Вместо това предпочита да доказва на света колко е прав (въпреки, че не е) и повтаря мантрата, че нищо не зависи от него, докато жули денонощно алкохол в някое заведение заради ниските си доходи.

Българите са със средни доходи спрямо Африка и донякъде Южна Америка. Спрямо Европа, Азия или СА и Авртралия, българите в България са с ниски доходи.

тука само мрънкачи бе... тук е свободно за бизнес, няма лимити, ваш е проблема. аз например платих 6 бона данък печалба на нап за миналата година, това е 15% от печалбата за годината. работя и имам, всичко е труд и акъл

да прави се ти че работиш много ама като излезеш на улицата пак си в кочинката с мръсотя и недодялана простотия.

Че то направо колосална сума си платил! Ега ти бизнеса, недей казва, че Кока Кола ще ти завиди! 6 бона данък внесъл! Внесъл си, че нямало как да ги скриеш и тях!

какви средни доходи,може би средни за африка, мангалистан е страна от третия свят с крадливо мизерно корумпирано управление!!!!

Гьобелс пасти да яде!То бива цинична манипулация но тази е измислена от някой напушен къркан изчепен сексуално затормозен маниакално депресиран със шизофренно бълнуване социопат!Всички са наясно кой му плаща!

Някой наш терикат ли е поставил капана или някой друг отвън ни има за мишки ?

Дори и професорите могат да говорят глупости. Какво значи СРЕДНИ доходи? България е в капана на НИСКИТЕ ДОХОДИ. Важен е стандарта - какъв живот може да си позволи един простосмъртен с нетните си доходи.

Това робуване е причина в бюджета да има над 5 милиарда лева по-малко.

Хлябът едно време беше толкова евтин, че с него хранеха животни. Някои други неща станаха по-достъпни. Лично моето наблюдение е, че поне в София сега сме по-добре, обаче хората сами се закопават, ламтейки за разни изкушения. Първо, огромна част от хората имат коли и навсякъде ходят с тях. При соца имаше малко частни коли и почти всеки ходеше на работа с градския транспорт. Поддръжката на кола е скъпо нещо. Всички имат смартфони, мнозина дори са с по-скъпи от колите им. Ама колкото са по-евтини колите, толкова по-скъпа поддръжката. И така нататък. Тоест хората могат да живеят, макар и скромно, с тези доходи, но постоянно се вкарват в заеми поради неразумните си разходи. Банките им одират кожите, разни лихвари ги довършват. Всеки сам е длъжен да си прави сметката.

Прав си. Сега ни заобикалят много примамливи материални неща, които едно време нямаше. Нямаше компютри, мобилни телефони, и всякакви други глупости, които ни рекламират сега през няколко минути по телевизията.

Интересно защо производителността е 2 пъти по ниска, а заплатите 10 ?!

За да има за американски джипове.

За да се нормализира ,,Държавата,, трябва да се елиминират бившите номенклатурчици и агенти на ДС които приватизираха и унищожиха икономиката.Как ще стане това като сме 80% удобни на мафията д*били .

как ще стане средното европейско ниво?

За да излезем от капана( ако има такъв ) -Страните трябва да са конкурентни. Това става със силни 1. БРАНДове? / Какви има в БГ - аз незнам много...! 2. С конкурентна макро среда. - конкурентни данъци спрямо съседите. - ниска корупция / администрацията да не пречи на бизнеса.... - достъпна инфрастуктура на конкурентно спрямо останалите страни ниво. - Благоприятен международен климат. -> Германия и Франция да не паднат в ръцете на националистите... АМИ АЗ МИСЛЯ, че сме на прав път - с излючение на - КОРУПЦИЯТА, която до момента не е ясно как се бори - няма измерими индикатори и за административните тежести спрямо останалите ЕУ страни и акшън план да се подобрят нещата. БОЙКО се пъна малко и млъкна за намаляне на административните услуги... ( излишните са си все още там )

Лайк, само едно допълнение: Политиката на всички правителства до сега по въпросите на енергетиката е ПЪЛЕН ПРОВАЛ. Да речем, че в главата ти се роди някоя бизнес идея. За да си конкурентоспособен ти трябва евтина или безплатна енергия. Установяваш, че енергията за бизнеса в Германия е по-евтина отколкото в България.... А българските градове, основни консуматори, лежат върху полубезплатна ГЕОТЕРМАЛНА енергия?!

България е в капана от 28 години....

Африканците,а Македонците мислят,че е истина и те да влезът в капана.

Заради европредседателството ,цялата европейска машина е впрегната да доказва колко добре живеят българите под Тиквенското Управление.

Нека направят изследване как живеят пенсионерите у нас ,колко ни ощетиха комунистите ,че ни окрадоха парите,а пък Б.Б.мрази пенсионерите.Трети мандат,вдигнаха пенсийте на тези който най малко са внасяли,а тези с над четиридесет години стаж НИЩО.

Македонизма ще спаси България, иначе българите са цигани и татари..

Те такива полуобразовани идиоти пишат на методиевица (латиница)

робовладелците знаят ли? Като се има предвид че според ЕВРОСТАТ нивото на образованост на нашите робовладеци е ниско и 82% оттях са с образование средно или по-ниско от средното, се съмнявам в техните икономически знания.

Тези робовладелци си накупуваха дипломи и се мислят за величия.По-важно е колко си кадърен,а не на коя маса седиш и чий човек си.

Пич, средно образование от соца със отличен е равна на диплома за висше в момента. Штотот 90% от висшистите не могат две цифри да съберат без калкулатор.

Борим се за Европейски МИНИМАЛНИ ДОХОДИ. Със 100 евро пенсия си си жив ПАРЦАЛИВЕЦ И ПРОСЯК. Не само в България

То ако си просяк може да докараш повече , направо си ЧАО

Баба ми значи, с нейните 250 лв. пенсия е "в капана на средните доходи"!

ПО нашенско за тази пенсия ще я линчуват бе Милионерка безсрамна

Защото пенсията на баба ти, както и на майка ми зависи от вноските в НОИ от работещите. И ако не се увеличават заплатите или работещите няма как да се увеличават пенсиите. Работещите няма как да се увеличават вече , защото безработицата е ниска. Значи трябва да се увеличават доходите. Обаче като се увеличава цената на труда вече не се конкурираме с Азия. Е това е капана на средните доходи - и е средни, защото приемаме, че в Азия са ниски, а в Западна Европа високи. И ако досега сме увеличавали БВП, защото сме били в ниския сегмент, то трябва да се променят нещата, ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ СМЕ.

8,5 първа категория 13,5 общо първа и втора и от 1974 та до ден днешен имам само една година пропусната в която не се осигурявах -работих в Гърция 1990-91 ОТ 91 до сега се самоосигурявам Трудовия ми стаж започна на 14 години -редовно призован в редовете на БЪЛГАРСКА НАРОДНА АРМИЯ -НА 14 ТОКУ ЩО НАВЪРШЕНИ та скоро ми изчисляваха пенсията и ми казаха че ще е голяма----300лв и нагоре Мамма миа порка мадонна -от сега се чудя как ще харча толкоз пара

По глупава статия може и да няма , изтъпанил се някакъв и казал нещо, ама на какво се базира това изказване никой не се интересува. Аз ако кажа че сме в капана на богатството без никакви аргументи или икономически данни какво правя съчетавам си това е абсолютна простотия. Проблема на нашата страна се нарича "не ми пука" това казват управниците за всички останали и си гледат тях, а останалите казват заминавам "не ми пука за тази държава защото и на нея не и пука за мен" и сега изведнъж се оказва че няма кадри и на някой ще му запека, а тези дето са тук искат добри пари за да работят иначе йок щото или им пращат от вън или ги гледат мама и тате. Еееее 30 години геноцид сега искате още да кълчите хората свириха мача няма вече балъци. Който си мисли че 1500 -2000 са много пари явно не е в час. Много са за робската психика, това са пари за сам човек без деца, имаш ли семейство по добре билетчето и чао тука как искат да се оправят. Нито е предателство нито нищо, защото и аз мога да обвинявам че който плаща заплати е предател защото подтиква хората да бягат. Но нещата следват логичен път и скоро ще се наложи да се плащат доста по-високи заплати.

Някой трябва да обясни на г-н експерта икономист, че 100 евро пенсия и 300 евро заплата няма как да са среден доход. Среден доход ще стане, когато тези числа се умножат по поне 5.

Обаче в България практически няма регион, където може да разчиташ, че ако отвориш ново предприятие и ще дойдат 900 човека за 300 евро на месец и ти ще си избелш от тях 300, които са подходящи. Това е разликата с преди 10 години. И това се обяснава. А ако ще трябва да даваш по 600 евро то тогава ще трябва вместо с 300 за правиш със 150 човека. А като го правиш със 150 трябват повече машини. Тези машини се обслужват , ремонтират и поддържат от хора, които взимат по 1000 евро. ПОНЕ. И ако ги няма тези хора и ще трябва да ти командироват инженери от Германия за да ти обслужват машините тогава вече тези 600 евро, които трябва да платиш излизат също катот 1500 евро, които трябва да платиш в немско село. И инвестираш в немското село, а не в България. И има стагнация у нас. Съвет - ако взимаш 300 евро вземи се поогледай дали пък не дават наблиза 400, 450...

Само дето в немското село няма да намериш балами да ги гърбиш 10-12 часа без да плащаш извънредния труд, нито да да ги водиш на минималната заплата на 4 часа работен ден, нито данъкът ти в Германия е 10%.

Тужна е и атомна електрификация на цЕлата страна плюс червена олигархична власть.

НЕ знам какво неясно има в цялата работа. Човекът ви казва, че е крайно време да разберем, че трудът вече не е евтин и всеки трябва да помисли за механизация и производителност. Не мислете за вашите заплати, а за това как някой неграмотен мургав субект за да го накарате да ви почисти двора ще иска 50лв. на ден. Отивате и виждате, че багерче ви струва 100лв. на ден. И ако преди 10 години не сте ползвали багерче, защото неграмотника е струвал 15 лева на ден, то сега вече забравяте за човека с двете ръце. И така ще се увеличи работата на тези, които могат да работят с машини. А тези, които не могат просто няма как да получат работа. Излизат по-скъпо от другите, въпреки, че взимат по-малко. Та затова ви се казва, че свърши лесното - чака ни нов етап.

Да де ама тези дето караха багерчета са отдавна на запад я се огледай и виж че за квалифициран труд се взимат хора без образование. Това какво ти говори?

час със ден бъркаш колега Скоро гребах с багер и знам собственогръбно колко чини но и с грешните цифри си прав за производителността

проф. Гурджиев се опитва да ни хипнотизира, че сме мн. добре.

Опитва се да ни каже, че ако я караме постарому ръст ще видим през крив макарон. И това важи за всички - правителство, работодатели, работници. В магазина като купувам бира за 2-2,50лв. едва ли ще предпочета българската пред чешката. За да я продпочета трябва качеството да е съпоставимо.

Има надежда да излезем от този капан! Избираме БСП -то и ДПС-то и доходите стават пак 30 долара на месец .

ЩО СЕ РОДИХТЕ ВСЕ ТЪПАНАРИ ВСЕ ГАЛОШИ И ОЛИГОФРЕНИ СЪС СТАМБОЛОВИСТКИ МИРИС

Прав е професора. Има нещо средно в нашите доходи. Това е средния пръст дето ни го показват и работодатели, и управляващи, и евро бюрократи.

Ония фъркатия с това да се занимава. Бил летец, ами ако беше гинеколог ?

Щеше да му дадат да кара нов модел пожарна

За доходите адресът е друг - при правителството.

... такъв е... по призвание...

аз съм беден, но ми казват, че съм богат!?!

кризата отмина ,мед и масло потекло , медените реки и светлите бъднини сме ги стигнали чИстито на пИчилИвшите

Тоя професор как реши че сме със средни доходи? Дори официалната статистика казва че сме светлинни години назад

Гледам тука пишат само нископлатени мрънкалници. Абе вместо да пишете глупости, що не се заловите за работа или учене???? То с мрънкане не става!

КОЛКО ПРАВИШ МЕСЕЧНО, както питат в САЩ?

партията.

Ха, май така стана... Какво наблюдавам сега в Българските фирми, които имат работа и поръчки от страни от ЕС: 1. Получават сравнително добри заплати за региона (не са хиляди както в София) 2. Могат да се повишат още, но е рисковано 3. Повишението до централноевропейските заплати може да стане реално с подобряване организацията н работа, повишаване квалификацията на работниците и повишаване производителността на работниците. Това последното става трудно - или трябва да имаш началник-цербер, или трябва да гониш хора, или... Има една немалка част от работниците, които нямат съзнания за работна дисциплина. Уплътняват си едва около 60% от работното време. Могат да изкарват добри пари, но не искат да се морят?! Другата задача е на шефовете - да инвестират в машини и инструменти, някои и в повишаване квалификацията на работниците и служителите! Това е пътят, досега беше екстензивен, сега трябва да е интензивен :):):) Така е май и в прехваления ЕС...

по политикономия.

Ами почваш с тези, които са мотивирани да си уплътняват поне 90% от времето. Тях ги обучаваш за да си вдигнат производителността и почват да взимат, абсолютно заслужено двойно. На мрънкалата не пипаш заплатите. Старите няма да ги оправиш, но новите, които дойдат ще видят разликата и част от тях няма да се развалят.

Когато ти е широко около врата е лесно да сочиш с пръст и да даваш "съвети"...

Туй мяза на добра новина Повечето са в капана на ниските доходи или беж към София за малко по високи Там дават повече щото гладнио шоп не трае и прави революции а останалата част от държавата кротко си мизерства и активно мре

ама е пълно с нешоп дето се свиват и мизерстват само да имат някаква работа

средната класа изчезва и се заменя с бедна, и богаташите се заменят с мулти, богаташи

точно за този стадий на развитие икономическият термин е "бананова република"

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

ужас...вече си измислят и новини, нямащи нищо общо с действителността...така е като хванеш юздите на властта и държавата ти стане бащиния, бюджета - лична банкова сметка, а полицията и армията - лични бодигарди

Средни доходи за кои ? За държавния сектор и за определени хора в частния. Масата дъним на МРЗ и малко над нея. Какво става с цените във веригите ? Дадоха по 5-6 лв. на пенсионерите и им го взимат двойно. После защо ама родината, нацията, Терминал 1 и 2 младите се спасяват ?

Страхотна тема за цените във веригите, които скочиха над 10 пъти и с над 25 % само през последната 1 година. Никой не говори за това в публичното пространство. Ограбват труда ни с мизерни заплати, високи цени и данъци. Заплати се вдигат само в София, в провинцията има по няколко богаташи в по-големите градове, които са се превърнали в местни "султани". Колят и бесят, местната власт им козирува, работниците боксуват с парите всеки месец и те така . . . Тотално лицемерие цари в държавата, а хората са толкова смачкани, че един протест не могат да спретнат. Ей го в София дори не можем да излезнем едни 50-100 хил. души срещу безумното увеличение на цените при храните например?

Ако това те успокоява, и ние не достигаме средния доход.

Какво има предвид професорът под среден доход?

ако шефът ти получава 3000 лв., а ти - 500, средният доход става нещо като 1750 лв., или нещо като мечти.

Какви средни доходи бе ? Какви простотии. Малка част висши държавни чиновници вземат между 2 000 и 5000 лв. Милиони работещи вземат минималната заплата от 500 лв. Всички останали вземат между 500 и 800 лв. Това средни доходи ли са. Това си е капана на голямата балтия по народа. Когато пенсионерите вземат по 500 лв. минимална пенсия, а хората с квалификация поне по 1500-2000 лв., тогава ми говорете за средни доходи. Засега такива има само в София.

Е много искат да ни накарат да си мислиме,че сме добре,ама като не сме как да лъжеме.Сто евро пенсия и много си добре.Спрете бе изродибс манипулацийте

Да, напълно съм съгласен с теб! Човекът като цяло е прав, но сигурно говори за други държави или гледа фалшиви данни за нашата. В България сме много назад по всички показатели за средни доходи, но ако гледа заплати на депутати, министри и зам. министри, прокурори, дансаджии и други по-висши държавни чиновници сме си направо в тоя списък с държави със средни доходи. . . Истината е, че хората тук мизерстват от заплата до заплата и търкат талончета за фалшиви лотарии. Много е тъжно всичко това, жалко за този народ, за тази страна.

Ами да не търкат билетчета! Да, тъжно е, защото хората не могат да вдянат, че търкането на билетчета не е изход. Могат вместо тода да си дадат парите за някой курс и да и повишат квалификацията. Иначе и на мен ми става гадно, като видя някой да си купува билетче и два кремвирша, които струват по-малко от билетчето.... Но нека не забравяме, че хората с добри доходи не търкат билетчета или ги търкат само по празници, защото знаят, че има по-добър начин да си управляват парите.

те хората с квалификация взимат по 1500 - 2000, че и повече. Виж ИТ сектора, познавам много хора, които са самонаети, вкл. и аз, които взимат доста над 2000 лева. Това че ти не взимаш толкова е отделен въпрос. И какво е квалификация според теб? Шивачката е с квалификация, трябва ли да взима 1500 лева? Не че някои не взимат по толкова! Всичко зависи от търсенето и предлагането. Всички като са се юрнали да следват бизнес администрация, каква заплата да се даде в сектор, в който има насищане на кадри???

Няма лошо, че имаш добър за стандартите в България доход. Ако си на квартира с две малки деца ще започнат да не ти стигат, нищо че си самонает с доход над 2 500 лв. Като платиш квартира 600 лв. и частна детска, защото в държавната няма места и ХОП! -1000 лв. от месечния семеен бюджет :( . Ако караш кола и там греда, е добре колко да взимаш за да поаднеш в т.н. средна класа, т.е. да живееш нормално и да спестяваш едни 500 лв. / месец?

има много да яде картофи и домати от внос.

Коментари - ЕБВР: България падна в капана на средните доходи | Днес.dir.bg

ЕБВР: България падна в капана на средните доходи

Последният доклад на ЕБВР констатира, че страните от бившия социалистически блок, сред които и България, се намират в капана на средните доходи.

Обратно в новината

Коментари - ЕБВР: България падна в капана на средните доходи | Днес.dir.bg

Коментари

Разковничето е в тези няколко думи "развитие на икономика, базирана на знанието". Аз съм програмист и вземам 6 пъти по-висока заплата в България отколкото братовчед ми, който e чистач в лондонското метро. Изборът е ваш.

А аэ познавам професор, който взима 6 пъти по-малко от вифаджия!

ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ ГЕНОЦИД СРЕЩУ СЛАВЯНИТЕ , УНГАРЦИТЕ И ИЗТОЧНО-ГЕРМАНЦИТЕ ДОСЕГА ИЗБИ 30 МИЛИОНА ДУШИ ... СКОРОШЕН ПРИМЕР : РАШКИТЕ СЕ КЕФЯТ ВЪВ МЕДИИТЕ ЧЕ УКРАЙНА ПРЕДИ МЕЙДАНА : 42.5 МИЛИОНА УКРАЙНА СЛЕД МЕЙДАНА 35 МИЛИОНА :))

А ти вяраваш ли на тази руска пропаганда. И втори въпрос - и кой точно е отговорен за това, че едни украинци плащат жълти стотинки на други украинци? Ама сте едни мижитурки - все трябва да има световна конспирация за да си оправдаем правото да накараме съседа да работи за нас ангария. Марсианци са ви виновни, че немците си плащат по-добре един на друг, че и на българите даже...

Недейте да повтаряте до безпаметност, че образованието е разковничето на високите доходи, защото просто не е вярно! Вярно, има и образовани хора с високи доходи, но има и много с ниски. А от друга страна има и много калинки, хора с купено образование без покритие и откровено необразовани с високи доходи. Важни и решаващи, поне за България, са съвсем други неща! Всички ги знаете, но е по-лесно и безопасно да се повтарят задължителните мантри!

Ако нямаш връзки, не се занимаваш с престъпна дейност и т.н. и т.н. нямаш никакъв шанс да имаш добри доходи АКО НЯМАШ ОБРАЗОВАНИЕ ИЛИ МНОГО ДОБРИ ЗАНАЯТЧИЙСКИ УМЕНИЯ. А ако имаш връзки или се занимаваш с престъпна дейност ОБРАЗОВАНИЕТО НЕ ПРЕЧИ. Та затова се казва, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

А защо ли има доста примери за занимаващи се с престъпна дейност, връзкари, политици и бизнесмени, за които образованието въобще не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!? А ако го имат е безпредметно или купено. Достатъчно е дори да ги чуе човек как говорят!

Ами докато има хора да работят за малки заплати, ще се дават малки заплати. Никой няма да дойде от чужбина да работи за 300 евро заплата, дори и китайците, колкото и да не ви се вярва. Такъв феномен днес е само в България, страна от ЕС, направо посмешище. Но хората, които работят за 300 евро да не се чудят защо и да не очакват повишение, а по-добре се преквалифицирайте, научете едни компютри поне или мръднете на вън за някоя друга година, нищо няма да ви падне. Всички сте част от тази система и от положението в БГ и разберете, че ако вие не се промените нищо около вас няма.

goose

Няма да те разберат, те са свикнали само да мрънкат и да чакат някой друг (я държава, я синдикати, я съсед) да ги оправи.

Е, те това, драги коментатори е пример за това, което се нарича ФЕЙК НЮЗ или фалшива новина по нашенски. Манипулативна, лъжлива пропаганда с цел залъгване гладния, че коремът го боли от преяждане. Професорето да си вземе листата с дълбокомудрия ненаучен труд, да ги свие на тръба труд и да си ги навре дълбоко там, дето слънце не огрява.

goose

Ето това писание, драги коментатори, съдържа в себе си всички проблеми на българите накуп - чете само това, което иска, и не желае да научи, че за да изкарва (не получава) повече, трябва да си седне на задника и да учи, дори когато му го казат в прав текст. Вместо това предпочита да доказва на света колко е прав (въпреки, че не е) и повтаря мантрата, че нищо не зависи от него, докато жули денонощно алкохол в някое заведение заради ниските си доходи.

Българите са със средни доходи спрямо Африка и донякъде Южна Америка. Спрямо Европа, Азия или СА и Авртралия, българите в България са с ниски доходи.

тука само мрънкачи бе... тук е свободно за бизнес, няма лимити, ваш е проблема. аз например платих 6 бона данък печалба на нап за миналата година, това е 15% от печалбата за годината. работя и имам, всичко е труд и акъл

да прави се ти че работиш много ама като излезеш на улицата пак си в кочинката с мръсотя и недодялана простотия.

Че то направо колосална сума си платил! Ега ти бизнеса, недей казва, че Кока Кола ще ти завиди! 6 бона данък внесъл! Внесъл си, че нямало как да ги скриеш и тях!

какви средни доходи,може би средни за африка, мангалистан е страна от третия свят с крадливо мизерно корумпирано управление!!!!

Гьобелс пасти да яде!То бива цинична манипулация но тази е измислена от някой напушен къркан изчепен сексуално затормозен маниакално депресиран със шизофренно бълнуване социопат!Всички са наясно кой му плаща!

Някой наш терикат ли е поставил капана или някой друг отвън ни има за мишки ?

Дори и професорите могат да говорят глупости. Какво значи СРЕДНИ доходи? България е в капана на НИСКИТЕ ДОХОДИ. Важен е стандарта - какъв живот може да си позволи един простосмъртен с нетните си доходи.

Това робуване е причина в бюджета да има над 5 милиарда лева по-малко.

Хлябът едно време беше толкова евтин, че с него хранеха животни. Някои други неща станаха по-достъпни. Лично моето наблюдение е, че поне в София сега сме по-добре, обаче хората сами се закопават, ламтейки за разни изкушения. Първо, огромна част от хората имат коли и навсякъде ходят с тях. При соца имаше малко частни коли и почти всеки ходеше на работа с градския транспорт. Поддръжката на кола е скъпо нещо. Всички имат смартфони, мнозина дори са с по-скъпи от колите им. Ама колкото са по-евтини колите, толкова по-скъпа поддръжката. И така нататък. Тоест хората могат да живеят, макар и скромно, с тези доходи, но постоянно се вкарват в заеми поради неразумните си разходи. Банките им одират кожите, разни лихвари ги довършват. Всеки сам е длъжен да си прави сметката.

Прав си. Сега ни заобикалят много примамливи материални неща, които едно време нямаше. Нямаше компютри, мобилни телефони, и всякакви други глупости, които ни рекламират сега през няколко минути по телевизията.

Интересно защо производителността е 2 пъти по ниска, а заплатите 10 ?!

За да има за американски джипове.

За да се нормализира ,,Държавата,, трябва да се елиминират бившите номенклатурчици и агенти на ДС които приватизираха и унищожиха икономиката.Как ще стане това като сме 80% удобни на мафията д*били .

как ще стане средното европейско ниво?

За да излезем от капана( ако има такъв ) -Страните трябва да са конкурентни. Това става със силни 1. БРАНДове? / Какви има в БГ - аз незнам много...! 2. С конкурентна макро среда. - конкурентни данъци спрямо съседите. - ниска корупция / администрацията да не пречи на бизнеса.... - достъпна инфрастуктура на конкурентно спрямо останалите страни ниво. - Благоприятен международен климат. -> Германия и Франция да не паднат в ръцете на националистите... АМИ АЗ МИСЛЯ, че сме на прав път - с излючение на - КОРУПЦИЯТА, която до момента не е ясно как се бори - няма измерими индикатори и за административните тежести спрямо останалите ЕУ страни и акшън план да се подобрят нещата. БОЙКО се пъна малко и млъкна за намаляне на административните услуги... ( излишните са си все още там )

Лайк, само едно допълнение: Политиката на всички правителства до сега по въпросите на енергетиката е ПЪЛЕН ПРОВАЛ. Да речем, че в главата ти се роди някоя бизнес идея. За да си конкурентоспособен ти трябва евтина или безплатна енергия. Установяваш, че енергията за бизнеса в Германия е по-евтина отколкото в България.... А българските градове, основни консуматори, лежат върху полубезплатна ГЕОТЕРМАЛНА енергия?!

България е в капана от 28 години....

Африканците,а Македонците мислят,че е истина и те да влезът в капана.

Заради европредседателството ,цялата европейска машина е впрегната да доказва колко добре живеят българите под Тиквенското Управление.

Нека направят изследване как живеят пенсионерите у нас ,колко ни ощетиха комунистите ,че ни окрадоха парите,а пък Б.Б.мрази пенсионерите.Трети мандат,вдигнаха пенсийте на тези който най малко са внасяли,а тези с над четиридесет години стаж НИЩО.

Македонизма ще спаси България, иначе българите са цигани и татари..

Те такива полуобразовани идиоти пишат на методиевица (латиница)

робовладелците знаят ли? Като се има предвид че според ЕВРОСТАТ нивото на образованост на нашите робовладеци е ниско и 82% оттях са с образование средно или по-ниско от средното, се съмнявам в техните икономически знания.

Тези робовладелци си накупуваха дипломи и се мислят за величия.По-важно е колко си кадърен,а не на коя маса седиш и чий човек си.

Пич, средно образование от соца със отличен е равна на диплома за висше в момента. Штотот 90% от висшистите не могат две цифри да съберат без калкулатор.

Борим се за Европейски МИНИМАЛНИ ДОХОДИ. Със 100 евро пенсия си си жив ПАРЦАЛИВЕЦ И ПРОСЯК. Не само в България

То ако си просяк може да докараш повече , направо си ЧАО

Баба ми значи, с нейните 250 лв. пенсия е "в капана на средните доходи"!

ПО нашенско за тази пенсия ще я линчуват бе Милионерка безсрамна

Защото пенсията на баба ти, както и на майка ми зависи от вноските в НОИ от работещите. И ако не се увеличават заплатите или работещите няма как да се увеличават пенсиите. Работещите няма как да се увеличават вече , защото безработицата е ниска. Значи трябва да се увеличават доходите. Обаче като се увеличава цената на труда вече не се конкурираме с Азия. Е това е капана на средните доходи - и е средни, защото приемаме, че в Азия са ниски, а в Западна Европа високи. И ако досега сме увеличавали БВП, защото сме били в ниския сегмент, то трябва да се променят нещата, ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ СМЕ.

8,5 първа категория 13,5 общо първа и втора и от 1974 та до ден днешен имам само една година пропусната в която не се осигурявах -работих в Гърция 1990-91 ОТ 91 до сега се самоосигурявам Трудовия ми стаж започна на 14 години -редовно призован в редовете на БЪЛГАРСКА НАРОДНА АРМИЯ -НА 14 ТОКУ ЩО НАВЪРШЕНИ та скоро ми изчисляваха пенсията и ми казаха че ще е голяма----300лв и нагоре Мамма миа порка мадонна -от сега се чудя как ще харча толкоз пара

По глупава статия може и да няма , изтъпанил се някакъв и казал нещо, ама на какво се базира това изказване никой не се интересува. Аз ако кажа че сме в капана на богатството без никакви аргументи или икономически данни какво правя съчетавам си това е абсолютна простотия. Проблема на нашата страна се нарича "не ми пука" това казват управниците за всички останали и си гледат тях, а останалите казват заминавам "не ми пука за тази държава защото и на нея не и пука за мен" и сега изведнъж се оказва че няма кадри и на някой ще му запека, а тези дето са тук искат добри пари за да работят иначе йок щото или им пращат от вън или ги гледат мама и тате. Еееее 30 години геноцид сега искате още да кълчите хората свириха мача няма вече балъци. Който си мисли че 1500 -2000 са много пари явно не е в час. Много са за робската психика, това са пари за сам човек без деца, имаш ли семейство по добре билетчето и чао тука как искат да се оправят. Нито е предателство нито нищо, защото и аз мога да обвинявам че който плаща заплати е предател защото подтиква хората да бягат. Но нещата следват логичен път и скоро ще се наложи да се плащат доста по-високи заплати.

Някой трябва да обясни на г-н експерта икономист, че 100 евро пенсия и 300 евро заплата няма как да са среден доход. Среден доход ще стане, когато тези числа се умножат по поне 5.

Обаче в България практически няма регион, където може да разчиташ, че ако отвориш ново предприятие и ще дойдат 900 човека за 300 евро на месец и ти ще си избелш от тях 300, които са подходящи. Това е разликата с преди 10 години. И това се обяснава. А ако ще трябва да даваш по 600 евро то тогава ще трябва вместо с 300 за правиш със 150 човека. А като го правиш със 150 трябват повече машини. Тези машини се обслужват , ремонтират и поддържат от хора, които взимат по 1000 евро. ПОНЕ. И ако ги няма тези хора и ще трябва да ти командироват инженери от Германия за да ти обслужват машините тогава вече тези 600 евро, които трябва да платиш излизат също катот 1500 евро, които трябва да платиш в немско село. И инвестираш в немското село, а не в България. И има стагнация у нас. Съвет - ако взимаш 300 евро вземи се поогледай дали пък не дават наблиза 400, 450...

Само дето в немското село няма да намериш балами да ги гърбиш 10-12 часа без да плащаш извънредния труд, нито да да ги водиш на минималната заплата на 4 часа работен ден, нито данъкът ти в Германия е 10%.

Тужна е и атомна електрификация на цЕлата страна плюс червена олигархична власть.

НЕ знам какво неясно има в цялата работа. Човекът ви казва, че е крайно време да разберем, че трудът вече не е евтин и всеки трябва да помисли за механизация и производителност. Не мислете за вашите заплати, а за това как някой неграмотен мургав субект за да го накарате да ви почисти двора ще иска 50лв. на ден. Отивате и виждате, че багерче ви струва 100лв. на ден. И ако преди 10 години не сте ползвали багерче, защото неграмотника е струвал 15 лева на ден, то сега вече забравяте за човека с двете ръце. И така ще се увеличи работата на тези, които могат да работят с машини. А тези, които не могат просто няма как да получат работа. Излизат по-скъпо от другите, въпреки, че взимат по-малко. Та затова ви се казва, че свърши лесното - чака ни нов етап.

Да де ама тези дето караха багерчета са отдавна на запад я се огледай и виж че за квалифициран труд се взимат хора без образование. Това какво ти говори?

час със ден бъркаш колега Скоро гребах с багер и знам собственогръбно колко чини но и с грешните цифри си прав за производителността

проф. Гурджиев се опитва да ни хипнотизира, че сме мн. добре.

Опитва се да ни каже, че ако я караме постарому ръст ще видим през крив макарон. И това важи за всички - правителство, работодатели, работници. В магазина като купувам бира за 2-2,50лв. едва ли ще предпочета българската пред чешката. За да я продпочета трябва качеството да е съпоставимо.

Има надежда да излезем от този капан! Избираме БСП -то и ДПС-то и доходите стават пак 30 долара на месец .

ЩО СЕ РОДИХТЕ ВСЕ ТЪПАНАРИ ВСЕ ГАЛОШИ И ОЛИГОФРЕНИ СЪС СТАМБОЛОВИСТКИ МИРИС

Прав е професора. Има нещо средно в нашите доходи. Това е средния пръст дето ни го показват и работодатели, и управляващи, и евро бюрократи.

Ония фъркатия с това да се занимава. Бил летец, ами ако беше гинеколог ?

Щеше да му дадат да кара нов модел пожарна

За доходите адресът е друг - при правителството.

... такъв е... по призвание...

аз съм беден, но ми казват, че съм богат!?!

кризата отмина ,мед и масло потекло , медените реки и светлите бъднини сме ги стигнали чИстито на пИчилИвшите

Тоя професор как реши че сме със средни доходи? Дори официалната статистика казва че сме светлинни години назад

Гледам тука пишат само нископлатени мрънкалници. Абе вместо да пишете глупости, що не се заловите за работа или учене???? То с мрънкане не става!

КОЛКО ПРАВИШ МЕСЕЧНО, както питат в САЩ?

партията.

Ха, май така стана... Какво наблюдавам сега в Българските фирми, които имат работа и поръчки от страни от ЕС: 1. Получават сравнително добри заплати за региона (не са хиляди както в София) 2. Могат да се повишат още, но е рисковано 3. Повишението до централноевропейските заплати може да стане реално с подобряване организацията н работа, повишаване квалификацията на работниците и повишаване производителността на работниците. Това последното става трудно - или трябва да имаш началник-цербер, или трябва да гониш хора, или... Има една немалка част от работниците, които нямат съзнания за работна дисциплина. Уплътняват си едва около 60% от работното време. Могат да изкарват добри пари, но не искат да се морят?! Другата задача е на шефовете - да инвестират в машини и инструменти, някои и в повишаване квалификацията на работниците и служителите! Това е пътят, досега беше екстензивен, сега трябва да е интензивен :):):) Така е май и в прехваления ЕС...

по политикономия.

Ами почваш с тези, които са мотивирани да си уплътняват поне 90% от времето. Тях ги обучаваш за да си вдигнат производителността и почват да взимат, абсолютно заслужено двойно. На мрънкалата не пипаш заплатите. Старите няма да ги оправиш, но новите, които дойдат ще видят разликата и част от тях няма да се развалят.

Когато ти е широко около врата е лесно да сочиш с пръст и да даваш "съвети"...

Туй мяза на добра новина Повечето са в капана на ниските доходи или беж към София за малко по високи Там дават повече щото гладнио шоп не трае и прави революции а останалата част от държавата кротко си мизерства и активно мре

ама е пълно с нешоп дето се свиват и мизерстват само да имат някаква работа

средната класа изчезва и се заменя с бедна, и богаташите се заменят с мулти, богаташи

точно за този стадий на развитие икономическият термин е "бананова република"

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

ужас...вече си измислят и новини, нямащи нищо общо с действителността...така е като хванеш юздите на властта и държавата ти стане бащиния, бюджета - лична банкова сметка, а полицията и армията - лични бодигарди

Средни доходи за кои ? За държавния сектор и за определени хора в частния. Масата дъним на МРЗ и малко над нея. Какво става с цените във веригите ? Дадоха по 5-6 лв. на пенсионерите и им го взимат двойно. После защо ама родината, нацията, Терминал 1 и 2 младите се спасяват ?

Страхотна тема за цените във веригите, които скочиха над 10 пъти и с над 25 % само през последната 1 година. Никой не говори за това в публичното пространство. Ограбват труда ни с мизерни заплати, високи цени и данъци. Заплати се вдигат само в София, в провинцията има по няколко богаташи в по-големите градове, които са се превърнали в местни "султани". Колят и бесят, местната власт им козирува, работниците боксуват с парите всеки месец и те така . . . Тотално лицемерие цари в държавата, а хората са толкова смачкани, че един протест не могат да спретнат. Ей го в София дори не можем да излезнем едни 50-100 хил. души срещу безумното увеличение на цените при храните например?

Ако това те успокоява, и ние не достигаме средния доход.

Какво има предвид професорът под среден доход?

ако шефът ти получава 3000 лв., а ти - 500, средният доход става нещо като 1750 лв., или нещо като мечти.

Какви средни доходи бе ? Какви простотии. Малка част висши държавни чиновници вземат между 2 000 и 5000 лв. Милиони работещи вземат минималната заплата от 500 лв. Всички останали вземат между 500 и 800 лв. Това средни доходи ли са. Това си е капана на голямата балтия по народа. Когато пенсионерите вземат по 500 лв. минимална пенсия, а хората с квалификация поне по 1500-2000 лв., тогава ми говорете за средни доходи. Засега такива има само в София.

Е много искат да ни накарат да си мислиме,че сме добре,ама като не сме как да лъжеме.Сто евро пенсия и много си добре.Спрете бе изродибс манипулацийте

Да, напълно съм съгласен с теб! Човекът като цяло е прав, но сигурно говори за други държави или гледа фалшиви данни за нашата. В България сме много назад по всички показатели за средни доходи, но ако гледа заплати на депутати, министри и зам. министри, прокурори, дансаджии и други по-висши държавни чиновници сме си направо в тоя списък с държави със средни доходи. . . Истината е, че хората тук мизерстват от заплата до заплата и търкат талончета за фалшиви лотарии. Много е тъжно всичко това, жалко за този народ, за тази страна.

Ами да не търкат билетчета! Да, тъжно е, защото хората не могат да вдянат, че търкането на билетчета не е изход. Могат вместо тода да си дадат парите за някой курс и да и повишат квалификацията. Иначе и на мен ми става гадно, като видя някой да си купува билетче и два кремвирша, които струват по-малко от билетчето.... Но нека не забравяме, че хората с добри доходи не търкат билетчета или ги търкат само по празници, защото знаят, че има по-добър начин да си управляват парите.

те хората с квалификация взимат по 1500 - 2000, че и повече. Виж ИТ сектора, познавам много хора, които са самонаети, вкл. и аз, които взимат доста над 2000 лева. Това че ти не взимаш толкова е отделен въпрос. И какво е квалификация според теб? Шивачката е с квалификация, трябва ли да взима 1500 лева? Не че някои не взимат по толкова! Всичко зависи от търсенето и предлагането. Всички като са се юрнали да следват бизнес администрация, каква заплата да се даде в сектор, в който има насищане на кадри???

Няма лошо, че имаш добър за стандартите в България доход. Ако си на квартира с две малки деца ще започнат да не ти стигат, нищо че си самонает с доход над 2 500 лв. Като платиш квартира 600 лв. и частна детска, защото в държавната няма места и ХОП! -1000 лв. от месечния семеен бюджет :( . Ако караш кола и там греда, е добре колко да взимаш за да поаднеш в т.н. средна класа, т.е. да живееш нормално и да спестяваш едни 500 лв. / месец?

има много да яде картофи и домати от внос.