Бюджетът беше подкрепен от депутати от групите на ГЕРБ, на Реформаторския блок, на "БДЦ - Народен съюз", на "Атака", както и от един независим.

Против бюджета гласуваха депутати от групите на "БСП лява България", ДПС, АБВ и един от Патриотичния фронт.

При гласуването се въздържаха 9 депутати от Патриотичния фронт, един от АБВ и един независим.

Бюджетът за 2017 г. предвижда приходите, помощите и даренията да са в размер на 21 932 005 400 лв., а разходите - 11 092 124 100 лв. От тях за резерв за непредвидени или неотложни разходи са отделени 71,1 млн. лв. Предлага се вноската в общия бюджет на Европейския съюз да е 992,6 млн. лв.

Бюджетното салдо по държавния бюджет се предлага да бъде дефицит, в размер на 864,2 млн. лв. Предвижда се през 2017 г. растежът на БВП слабо да се забави до 2,5 на сто.

Очаква се забавяне и в темпа на нарастване на заетите до 0,6 на сто. Същевременно нивото на безработица се очаква да забави темпа си на намаление и да достигне средна стойност от 7,3 на сто. За 2017 г. се предвижда инфлация в размер 1,5 на сто.

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 година.

Няма нито една причина да се срамуваме от предложения бюджет, няма нито една грешна политика, заложена в него, заяви преди гласуването министърът на финансите в оставка Владислав Горанов.

Предложеният законопроект трябва да бъде подкрепен, защото това не е бюджет на народните представители, това е бюджетът на българските граждани, те имат нужда от него, каза още Горанов.

Ако бюджетът не бъде приет, няма да се увеличат минималната заплата, пенсиите, заплатите на социалните работници, учители, лекари и помощите на деца в нужда, каза още министърът в оставка.

Продължавате да поддържате българската държава като мащеха на българската икономика и правите точно обраното на колегите и от запад, и от изток в ЕС, заяви при дебатите народният представител Румен Гечев от БСП.

Бюджетът за 2017 година не гарантира растеж и бетонира застоя в развитието на обществото, каза Алиосман Имамов от ДПС.

Увеличение на минималната пенсия (за каквото настоява ПФ) може да отключи ефекта на „снежна топка“ и системата не може да издържи на подобно натоварване, каза Диана Йорданова от ГЕРБ.

Най-лесният и най-ефективния начин за отражение върху икономиката е да бъдат увеличени доходите на първо място на българските пенсионери с пряко отражение върху вътрешното потребление, смята Димитър Байрактаров от ПФ.

На първо четене вчера минаха бюджетите на ДОО и НЗОК.