Предложението държавата да се откаже от "златната" акция в БТК бе дадено от служебното правитерство на 17 април 2013 г. До датата на общото събрание, която е идния понеделник, трябваше да бъде направен пълен анализ и оценка на изпълнението на приватизационния договор.

„Широко беше разгледан целият процес на изпълнение на договора за приватизация, който е от 2004 г., и дали са изпълнени трите условия, които са предпоставка за освобождаване на тази акция. Тя може да бъде освободена при поискване и от страна на притежателя на акцията – Министерство на транспорта. Ние такова нещо не сме искали, но от ответната страна, е поискано свикване на общо събрание на 30 септември и в 14-дневен срок трябва да изпълним това задължение”, заяви Папазов, цитиран от "Фокус".

По думите му - първите две условия са да са изминали пет години от срока на приватизация, и да са изплатени всички плащания по клауза, която е предвидена в договора, което е уточнено на поверителното заседание на 17 април от временното правителство. Плащанията са постъпили в републиканския бюджет.

Третото условие е да са изпълнени всички задължения по приватизационния договор.

"Целият договор е изпълнен. Освобождаването на акцията ще се случи на общо събрание на 30 септември”, заключи Данаил Папазов.

По непотвърдена информация БТК се е съгласила да заплати на държавата около 150 млн. лв. срещу това държавата да се откаже от воденето на съдебни дела, златната акция, както и да вдигне ипотеките, които е наложила върху стотици имоти на БТК.
Министърът не уточни дали точно тези пари са постъпили в бюджета.

ГЕРБ: Поредният гаф на правителството

Взимането на решението за прехвърлянето на златната акция на БТК е поредният гаф и непрозрачно действие на правителството, каза на пресконференция народният представител от ГЕРБ Ивайло Московски.

От името на ГЕРБ той призова ресорното министерство, министър-председателя и целия кабинет "такъв тип решения да бъдат публично известявани, прозрачно аргументирани и да бъдат взимани, когато се чуят всички страни от обществото".

Московски припомня, че всички партии, които подкрепят това правителство, са заявили "намерение за повече държава и в икономиката, бизнеса и всички сфери".
Но подобен тип решения не са изпълнение на този тип програма, смятат в ГЕРБ.