"Първи май е един велик за човечеството ден, който тази година съвпада с православния Великден. Поздравявам ви и за двата празника. Лявата идея и християнството споделят грижата за слабия и онеправдания. А силата на слабите винаги е била в единството и вярата в идеите", написа във Фейсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод на Международния ден на труда - 1 май, и Великден.

Лидерът на БСП припомня, че Денят на труда и на международната работническа солидарност води началото си от многохилядната стачка на американските работници и профсъюзи на 1 май 1886 г.

"Толкова далеч назад е тази дата, а на Първи май сега като че ли исканията на онези работници от 19-и век отново звучат актуално - и в Чикаго, и в Тексас, и в Алжир, и в Бургас. Отдавна извоювани придобивки за наемния труд по цял свят ерозират под натиска на силните на деня - финансовия капитал, корпоративния интерес, неолибералния модел. И това не става само в отношенията между капитала и труда, но и в междудържавните", казва още Миков.

Той поставя въпроса защитени ли са правата на европейските работници в едно немного ясно на широката публика "трансатлантическо партньорство" и заявява, че трябва да поискаме обяснение от авторите му и от двете страни на океана. Според лидера на социалистите Първи май отново не е само празник, но и повод за протест в защита на труда.

13 хиляди мероприятия са планирани в Русия за 2 май.

В Турция също са планирани демонстрации и шествия. За реда в Истанбул ще се грижат над 24 хиляди полицаи. И тази година няма да има манифестация на емблематичния площад "Таксим",където през 1977 г. при сблъсъци на 1 май са убити 36 души, а над 130 ранени, а поклонението на лобното им място се смята за знаков ритуал.

Синдикатите във Франция призоваха жителите на страната да изразят по време на традиционните първомайски шествия опозицията си срещу проекта за реформа на трудовия пазар, възприемана като прекалено либерална.

В Бразилия са планирани манифестации на социалистическите движения в подкрепа на президента на страната Дилма Русеф, заплашена от импийчмънт.

Десетки хиляди участници в ежегодните първомайски демонстрации в Япония искат от правителството повишаване на минималната заплата на работниците с непостоянна заетост, съобщи ТАСС. По данни на синдиката "Национален съюз на търговските обединения", който е организатор на една от акциите, на митинга в централния токийски парк "Йойоги" са се събрали близо 30 000 души.