Това съобщиха от пресцентъра на партията във връзка с появила се в някои медии информация, че оттеглят референдума.

От левицата уточниха, че се предлага преформулиране на въпроса от: "Подкрепяте ли Народното събрание на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

"Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса", коментира пред пред журналисти в парламента и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Мисля, че всеки момент ще бъде внесена редакцията на въпроса. Не се отказваме от идеята за референдум, подписите ги има. Знаем какво е мнението на повечето българи, излязоха и социологически проучвания, че повечето са против Истанбулската конвенция“, изтъкна тя.

Вчера беше публикувано изследване на "Барометър България", според което на въпроса "Одобрявате или не българският парламент да ратифицира Истанбулската конвенция?" 29% отговарят положително, 63% отрицателно, а 8% признават, че нямат мнение по въпроса.

По думите на Нинова въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% "да".

"Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден“, припомни тя.


АНКЕТА: Какви са причините за раздора около конвенцията?