Под искането, за което са нужни 48 подписа, са се подписали 71 народни представители - от Коалиция за България, ДПС и "Атака". Не всички депутати от трите парламентарни групи обаче са сложили свой подпис. Това съобщипред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от левицата Михаил Миков, предадоха "Фокус" и БГНЕС. 

"Мотивите ни са многобройни, написани на 17-18 страници - за забранителните списъци, за прозрачните бюлетини, участието на министъра на вътрешните работи в изборния процес, нарушената тайна при гласуването, лишаването на хиляди граждани от вот и други, които показват нарушения на Конституцията", добави той.
Миков уточни, че едномесечният срок от приключване на изборите тече, така че искането ще бъде внесено веднага и остават около 15 дни на КС да се произнесе, предаде БТА.

Миналата седмица лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че не става дума за дребно политическо заяждане, а въпросът е принципен "приемат ли българското общество и демократичните партии този начин на провеждане на избори".

От СДС заявиха, че също подкрепят принципно искането, но няма да се  подпишат заедно с БСП.

Подаването на жалба за касиране на изборите до Конституционния съд е законово установена процедура. Имат право. Това каза в кулоарите на парламента зам.-председателят на НС Анастас Анастасов (ГЕРБ), цитиран от "Фокус".
"Г-жа Цачева беше най-права миналата седмица, като каза: Изборите приключиха в досъдебната им фаза, оттук нататък започва съдебната", коментира Анастасов.

Според официалните резултати на ЦИК кандидатите на ГЕРБ за президентството Росен Плевнелиев и Маргарита Попова спечелиха изборите с 52.58% или 1 698 136 гласа. Опонентите им от БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов събраха 47.42% или 1 531 193 гласа. Така разликата между двете двойки се оказа 166 943 гласа.

По-рано днес Административния съд в Пазарджик касира избора на двама селски кметове в село Априлци и село Кръстава, издигнати от ГЕРБ.