"Всички знаете, колко голяма подкрепа има министър Дянков от мен, стоя зад него, грешката, която намирам, е, че много пъти казва нещо, което сме дискутирали, но малко по-рано, отколкото трябва", заяви вчера Бойко Борисов.

На въпрос дали е съгласен с тази констатация и до какво ще доведе отлагането на реформите в близките година-две вицепремиерът отговори пред БГНЕС така:
"Не. Дори забавихме реформата. Миналата година трябваше да сме по-настойчиви. Така темата нямаше да се появи отново тази година".

Миналата година бе договорено повишаването на възрастта за пенсия да започне от 2021 г.

Според Дянков сигналите от Европа и отвсякъде са, че не е трябвало да отлагаме и не можем повече да го правим.
"Като се прави пенсионна реформа се мисли с години напред. Предложението за повишаване на пенсионната възраст с 1 година от 2012 г. е част от пакет взаимосвързани мерки. То не виси ей така произволно. И не се прави само, за да се намерят пари за повишаване на част от пенсиите догодина. Да, ще има и такъв ефект. И този ефект няма как да се постигне, ако не вдигнем възрастта".

По думите му всички знаем, че големият проблем е недостигът на пари в пенсионното осигуряване.
"Всяка година от бюджета се отделят близо 3 милиарда лева за покриване на дефицита в НОИ. Това е голяма сума. С нея могат да се правят политики в образованието и в културата", подчерта още вицепремиерът.

По повод това, че синдикатите напуснаха преди няколко дни Тристранния съвет за ницонално сътрудничество в знак на протест срещу исканията му и поискаха неговата оставка той коментира: "Много сме се карали със социалните партньори на Тристранката през последните 2 години. Но това е начинът да се търсят решения. Има въпроси, по които сме постигнали съгласие. Има такива, по които сме сближавали позиции. Има и такива, по които се разминаваме и сближаване няма как да се очаква", каза още Симеон Дянков.

След като КНСБ и "Подкрепа" настояха Тристранката да бъде оглавена от премиера Бойко Борисов и такъв формат дори бе договорен още за четвъртък, министърът обяви, че въпросът с председателството силно се персонализира.
"А темата изобщо не е персонална. Тя засяга всички ни. Аз нося отговорност нещата да не се отлагат. Нося си и всички публични негативи от това. Всяко ново отлагане не решава проблема. Задълбочава го. Синдикатите имат своето право да протестират. Демократична държава сме, нека да протестират. Но вярвам, че ще проявят мъдрост нещата да не се отлагат", заяви Дянков и зададе два въпроса: "Кой ще понесе отговорността, ако пак се отложат? Какво ще правим тогава след една-две години, когато въпросът с пенсионната реформа стане още по-остър?"