Двамата защитници на лидера на "България без цензура" Даниела Андреева и Теодор Тотев искаха да се изясни в кой смисъл на думата "тъп" Борисов е възприел репликата, защото в тълковния речник имало различни дефиниции. В това число и за звук, чувства и усещания, освен за човек, предаде БТА.

Вижте снимки от делото>>>

Адвокат на бившия премиер е Марин Марковски.

"Моята работа в процеса не е да правя защита на интелекта на г-н Борисов, то се отразява от гласоподавателите, има го и в длъжностите, които е заемал, дипломите, които е имал", каза след заседанието Марковски, цитиран от "Дневник".

Борисов съди Бареков за сериозна обида и иска от съда да му наложи обществено порицание и глоба в размер на 10 000 лева.

Съдебното дело е заради това, че в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия, Николай Бареков казал за Бойко Борисов: "ми той е тъп, той по принцип е тъп".

Пред магистратите от Софийския районен съд Диков потвърди, че репликата е казана. Журналистът обаче направи уговорката, че би го направил и ако някога Бареков съди Борисов.

Друг свидетел - Никола Николов от пресцентъра на ГЕРБ каза пред съда:

"Като му разказах, се ядоса. Но се ядоса още повече в понеделник. Хвърли си сакото, което помежду нас в партията е знак, че Борисов е много ядосан. Той се възмущаваше, че не може човек като Бареков да си позволява да прави подобни коментари за него, тъй като той е бил главен секретар на МВР, кмет на София, министър-председател на България и лидер на най-голямата парламентарно представена партия в България. А всички знаели какво образование е завършил..."

Съдът назначи експертиза, която да направи видео и гласово разпознаване на интервюто.