От организацията сезираха държавното обвинение, че на партиен форум на ГЕРБ през септември той е оповестил искане на Русия нехуманитарен самолет да прелети над България на път за Сирия. Тогава Борисов разви хипотезата за евентуални действия на българската страна, ако Москва не се съобрази с отказа ни.

"Дилемата беше дали да изпълним това, което имаме като поет ангажимент, с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолети по Черно море. Не мога да допусна такова нещо. Разпоредих, ако се наложи да ги пропуснем, с ясното съзнание, че не изпълняваме своя ангажимент, но ми се видя по-лесно да се разбера с натовските партньори, отколкото да изкарват с ковчези пилоти", заяви той тогава.

Според "Протестна мрежа" така министър-председателят е извършил "разгласяване на държавна тайна и предателство", подпомагайки "чужда държава или обществена група в чужбина при провеждане на военни или други враждебни действия против Републиката".

"За мен нито има нарушение на Конституцията, нито на какъвто и да е текст от закона. Благодарение на законните ни действия сме предотвратили преминаване на такива самолети", каза след разпита Борисов, като подчерта, че това не е държавна тайна, защото медиите "всеки ден пишат".  

По думите му има сигнал, че е извършил някакво престъпление с преминаването на руските самолети, които дори не са преминали през България. Той обясни, че информацията за сигнала е класифицирана и прокуратурата не позволява да се разгласява такава.

Мога да уверя тези, които са пуснали сигнала, че благодарение на нашите действия, които са били законни, сме предотвратили минаването на такива самолети. Хипотетичното ми разсъждение на глас какво би се случило и то на едно партийно мероприятие, приемам, че за тях има смисъл, за мен няма нарушение", добави Борисов, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че каквото е имал, го е казал на прокуратурата.

И припомни, че при преминаването на самолет през България, това се заявява предварително, а в случите, в които законът не е спазен, България отказва достъп.
Именно това стана причина само преди дни отново да не бъде пуснат руски самолет.

Ще го кажа на шега, ако искат да ме оставят в историята за това, че съм казал, че не трябва да сваляме военно-транспортни руски самолети, ако прелетят над нас - да ме вкарат в затвора. Първо такава хипотеза няма, беше провокация. Неслучайно аз в същото това изказване се обърнах към Москва да не го правят повече, защото нервите на пилотите, военните, началник-щабовете, министрите в един такъв момент - да сложат на една везна приятелството, братството, историческата ни памет със сегашните обстоятелства, е голямо изпитание”, каза още премиерът и подчерта, че си има нормален дипломатически път. 

По-рано днес той даде показания и по делото за фалшифицирания му подпис, докато беше столичен кмет.

Надявам се да е случайно, че разпитът и делото се случват няколко дена преди изборите, каза Бойко Борисов по този  повод.