Такова предупреждение отправи за пореден път премиерът Бойко Борисов тази сутрин пред bTV по повод стачката в БДЖ и предстоящите след няколко дни протести срещу пенсионната реформа. Същото той заяви и преди малко повече от година, когато отново предстояха масови протести.

"На 30 ноември (обявен за ден на протест пред парламента - б.р.) аз съм на работа. Ако те не искат да съм на работа, ще ме отстранят, ще мятат камъни и ще ме накарат да изляза. Ако сега имаше пари в бюджета, пак щяхме да им дадем, но светът върви към една пропаст, която ние искаме да избегнем. Аз не искам да съм премиер на държава, в която народът се бунтува и не иска да разбере мерките. Ние като народ искаме дисциплинирано да си оправим бакиите, защото е безспорно, че ние сме си ги сътворили", категоричен бе той.

Борисов дори защити социалния министър Тотю Младенов, на когото само преди дни се закани с уволнение. "Сега се бори като тигър. Нека да се справи сега с всичките тези реформи, защото искам да продължим до края с тях", каза премиерът и изтъкна, че пенсионната възраст в България е една от най-ниските.

"Изобщо не ме притеснява, че железниците ще стачкуват. Истинското ми притеснение е, ако министър Московски не успее да се разбере с кредиторите. (Германската КfW и още 4 банки по облигационен заем - б.р) Тогава 300 млн. лв. ние трябва да ги преведем на немското правителство. Тези хора в БДЖ прекрасно са знаели през годините, че тяхното предприятие е на държавна дотация. Да са стачкували тогава срещу начина на управление. Ние не спираме нито една линия – това предприятие трябва да стане печелившо", каза още Борисов.
Той даде пример с БНТ и bTV – държавната телевизия работи с три пъти повече служители от частната, което означава, че в първата "излишъкът трябва да бъде отстранен". 

По повод предстоящите протести и на фермерите министър-председателят коментира, че те имат право на това, защото е демокрация, но отбеляза, че 2  милиарда лева отиват за целия сектор на зърнопроизводителите.
"Насадиха мнението, че МВР получава повече пари. Нека те да определят откъде да отрежем пари, за да имаме европейски стандарти. Нека хората да преценят дали ние сме прави или не. В рамките на две години близо 450 млн. даваме повече за зърнопроизводителите. 450 млн. по времето на Станишев имаха, и тогава протестираха. Според статистиката на ЕК сме усвоили с 50% повече пари. Ето ги гръцките фермери – блокираха, блокираха, блокираха, и сега се наблокираха", изтъкна Борисов.

За недоволството в БАН и други научни среди той припомни, че са осигурени 5 млн. лева за фонд „Наука".

Във връзка с протестите срещу лекарските грешки и по специално заради двата смъртни случая на родилки в АГ болница "Шейново" премиерът коментира: "Когато искаш да си измиеш ръцете, кзваш, че системата е виновна. При лекарите, както и при всички останали, има и човешки момент. Имаме страхотни специалисти, но за съжаление се случват и грешки. Разбира се, аз не ги пожалих – веднага ги извиках и поисках оставки".

И за ситуацията в Спешна помощ Борисов заяви, че след като са обявили, че ще има промени, лекарите са заплашили с протести. "Да стачкуват, важното е ние да си проведем реформата", категоричен бе той.

Накрая премиерът изтъкна, че когато в цяла Европа всички държави потъват надолу, ние имаме редкия шанс да се справим сами.
"Шансът е да влезем не в еврозоната, а в пакта за така наречените финансово стабилни държави, тези, които имат 3-процентния дефицит. Баба Пена нито ще оправи държавата, нито ще ме разбере. Баба Пена ще продължи да иска с 5, 10 или 15 лева да й се вдигне пенсията, но тези, които баба Пена е прегръщала най-много, те похарчиха парите по един безобразен начин. Баба Пена е виновна, че е гласувала едно време за тези, които похарчиха парите. Обществото трябва да си дава сметка, че със своя глас определя политиката на една държава", обобщи Бойко Борисов.

Той коментира и сканадалите около партия "Атака". "Не се интересувам от това, което говори Сидеров. Аз не съм пъдар. Всеки ден да ме пита някой защо жена ми избяга, да ми се върне парламентарната група, хайде малко по-сериозно. Аз се мъча цял ден с трактористи, земеделци, полицаи, учени и става въпрос все за пари", подчерта Борисов.


Премиерът заяви, че не би върнал наградата "Футболист на годината", за която е номиниран. "Няма как да се призная за слаб играч, няма да проява скромност", коментира той и подчерта, че това е голяма привилегия, от която не би се отказал.
Във връзка със скандала около званието "Доктор хонорис кауза" на Пловдивския университет, което бе дадено на Христо Стоичков, той каза: "Ако ме беше попитал, никога нямаше да го посъветвам да приема. Знаете ли мен колко пъти са ме канили да ставам доктор, но съм отказвал".