"България иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на площадката на съществуващата атомна електроцентрала. Там имаме изградени мощности още през 70-те години на миналия век, което ни дава предимството да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици." 
Това е заявил Борисов на срещата с Негово Превъзходителство баща шейх на Катар Хамад бен Халифа Ал Тани, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Вижте снимки >>>

След предсрочното закриването на първите четири енергоблока, което беше условие за членството ни в ЕС, България взе решение да изгради нов модерен реактор от най-ново поколение, за да задоволи енергийните нужди на страната и успоредно с това да покрие най-високите екологични критерии, подчертал българският премиер.

Борисов е обяснил, че България има подписано споразумение с американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) за доставка на реактор, но в момента страната ни търси стратегически инвеститор.

Шейх Ал Тани е изразил интерес към енергийната стратегия на България и е поискал да предоставим на Катар подробна презентация с информация за параметрите на проекта.

Доставки на втечнен газ

Борисов и Ал Тани са разговаряли и за възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България.

"За България е много важно да диверсифицираме доставките на газ. Работим усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, с приоритет към връзката с Гърция. Това ще даде възможност да внасяме газ от терминалите за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, защото преминаването на газови танкери през Босфора е невъзможно на този етап", е заявил Бойко Борисов.

Двамата са се обединили около мнението, че задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката е въпрос на взаимен интерес както за България и Катар, така и за Европейския съюз.

Негово превъзходителство Ал Тани е проявил интерес към Тракийското съкровище и е изразил желание българската изложба "Епопея на тракийските царе" да бъде представена в Катар.

В сферата на земеделието Катар има интерес да внася агнешко и телешко месо. Българската продукция привлича внимание, защото е биологично чиста, без ГМО, стана ясно по време на срещата.
С държавната компания „Хасад Фууд“, създадена от катарския инвестиционен фонд, се обсъждат възможности български земеделски продукти да бъдат изнасяни на катарския пазар.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи транспортния вертикален коридор Истанбул-България-Румъния. Отново бе повдигната и темата за строителството на пътя Русе-Свиленград, като и двете страни декларираха интерес към изграждането на трасето.