Тази идея е обсъдил премиерът Бойко Борисов на среща в Съдебната палата за използването на специални разузнавателни средства и контрола върху тях, предаде „Фокус”. В нея участваха министърът на правосъдието Маргарита Попова, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев.

Премиерът Борисов обясни, че от времето, когато е бил главен секретар на МВР му е било ясно, че политическото лице няма работа по прилагането на СРС, а това е задължение на професионалното ръководство, съобщи Медиапул.

Като цяло отговорността по СРС-тата трябва да се сподели между съдията, главния секретар и директорите на служби, заяви още той. Според него съдията, който разрешава използване на СРС, трябва да следи и за процеса по тяхното прилагане и унищожаване, ако това се наложи.
"Съдиите ще дават толкова разрешения за СРС, колкото могат да контролират. В противен случай ще настава това, което се случва сега – ще се водят СРС-та, няма да се изписват, и ще отиват в хората, които са ги поръчали", добави премиерът.

Той изтъкна, че на срещата са се обединили около мнението, че съдебният контрол при използването на СРС-тата трябва да се засили и призна, че исканията са твърде много.
"Днешната среща е с цел да се продължи реформаторският дух. Амбициозната цел на правителството е да намалеят докладите на ЕК. Колкото по-бързо излезем от мониторинга, толкова по-добре", коментира министър-председателят.

"Органът, който дава разрешението за СРС-тата, трябва да контролира кога тези средства се унищожават", заяви Маргарита Попова. Според нея са нужни  организационни мерки в службите, които използват СРС-тата, така че всичко да е ясно и във ведомствата, и на гражданите.
Борис Велчев заяви на свой ред, че са необходими три промени по отношение на използването и контрола на СРС-тата. Първата е да се засили ефективността при използването - предимно за борба с организираната престъпност, а втората - да се засилят гаранциите за правата на гражданите.
"И трето – използването трябва да се отдели от политиката, не защото има основания за това, а понеже има подозрения в обществото", каза Велчев.

Лазар Груев посочи, че не може един закон да разпише в детайли една или друга процедура.
"Законите се пишат с презумпцията, че държавните органи са добросъвестни и изпълняват своите задължения. Има предложения за промени в Закона за СРС - да се добави позиция и хипотеза, която да изиска мотивация от съдията при разрешението за използване на СРС, че тази информация не може да бъде събрана по друг начин", каза той.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че тест на детектор на лъжата е установил, че има връзка на служител на ДАНС с изтичането на скандалните записи, направени чрез СРС-та. И служител на МВР се е провалил на изследването с полиграф, но за него няма данни за връзка със случая, а само за немарливост.