Днес Бойко Борисов привика министрите на финансите и на вътрешните работи Владислав Горанов и Румяна Бъчварова, за да обсъдят орязването на обезщетенията и отпуските на служителите в МВР.

Именно това вчера доведе до блокиране на възлови кръстовища в София и
други градове и дори до затваряне на магистрали. 
Днес се провеждат нови протести. 

Срещата започна в 8,30 часа тази сутрин, преди редовното заседание на кабинета, и продължи близо два часа и половина. В нея участва и главният прокурор Сотир Цацаров.

"Предложението за 10 работни заплати обезщетение при пенсиониране влиза от деня, в който законът бъде приет. Всички, които до този дата са започнали работа в МВР, отбраната - остават на 20-те си заплати", заяви след разговорите премиерът.

И подчерта, че в държавни или други администрации получават по 6 или по 3 заплати обезщетение и, "в знак на уважение към тяхната работа", оттук нататък новите полицаи също ще получават повече.

Борисов обяви още, че порционът се запазва, защото граничарите и полицаите, които са на улицата, на дежурство "нямат време да ходят да ядат и трябва да имат допълнително, имат нужда".

Отпуските обаче се намаляват от 30 на 20 работни дни, каза още премиерът, като обясни, че това се прави заради „тарикати”, които имат натрупани отпуски и не ги ползват, а за това, което работят им се плаща като допълнителен труд.

Като към днешна дата заварените ще си ги вземат, няма да се губят", уточни той.

И обяви още, че добавката за прослужено време, която е 2% за всяка година върху заплатата месечно, ще се консолидират в работната заплата. Те ще бъдат изчислени към досегашния размер на брутното възнаграждение, но повече няма да се трупат.

"Не виждам логика за това, че само си стоял на това място, да получаваш увеличение. Всеки като дойде тук казва - дайте пари, а парите са на данъкоплатеца и балансираме трудно между различни сфери. Нека новопостъпилите да идват за каузата, да бранят обществото, с любов към тази професия", допълни премиерът и подчерта, че това е разумно предложение.

По повод намерението чиновниците да станат трета, а не първа категория труд, той попита риторично каква е разликата между администрацията в МВР и армията от тази в Министерски съвет, на здравеопазването или който и да е друг.

"Не виждам никаква разлика. Ние искаме тези, които носят в студа и жегата, на границата, влизат в пожарите, да са първа категория и да се ползват с привилегии", подчерта Борисов.

По думите му 180 милиона лева са дадени за МВР за 2015 година, а тази дават повече, както и 57 млн. повече на армията.

Той коментира остро и протестите на полицаите, като заяви, че всеки, който си позволява да прави незаконни протести, ще попадне под ударите на закона.

"Ще се възползвам от това, че тук са медиите и главният секретар, за да изпратя едно послание на служителите на МВР, армията, охранителните работници, които са в Министерство на правосъдието. Първо, крайно недопустимо е униформени служители, без разрешение, да дават пример как се вършат незаконни действия. Това е директно към главния секретар. Има законови начини и бяхме обявили, че ще водим разговори по темите, които ги интересуват. Това да затвориш двумилионен град и да показваш сила е абсолютно нередно", категоричен бе Борисов.

Той подчерта, че армията е дала пример как трябва да се прави - "и те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави".

Премиерът допълни, че тази информация ще бъде съобщена на синдиката.

"Оттам нататък да правят каквото знаят, но те ме познават добре и знаят, че това е последният им шанс да говорят на разбран език с мен", предупреди Борисов.

Премиерът допълни, че полицейският синдикат може би е трябвало да протестира за това как може 500 лева да е гаранцията за човек, нападнал полицай. Вчера съдът пусна срещу тази сума таксиметровия шофьор, който би униформен пред НС.

"Моля Христо Иванов - за бит полицай 500 лв. ли е гаранцията?", запита Борисов правосъдния министър.

По-късно главният секретар Георги Костов информира, че премиерът е изискал от работещите в системата да спазват стриктно служебните си задължения и да няма поводи за напрежение.

"Ако извършват противоправни действия като нарушения по законите за движение по пътищата и за митингите, следва да се вземе административно отношение", подчерта Костов.

Все още не е ясно дали полицаите ще прекратят протестите след заявеното от премиера.

Кънев: Дано незаконен протест не обърне решение на МС

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев коментира по-рано пред bTV, че протестите на полицаите от вчера са "действия на границата на метеж".

Днес има заседание на Министерския съвет и би било много лош знак, ако един тежко незаконен протест преобърне решение на Министерския съвет”, добави лидерът на ДСБ, който изрази надежда да не спре започнатата реформа в сектор „Сигурност”.

Относно въпроса защо полицаите не са разбрали, че ще има бъдат орязани социални придобивки, той изрази две предположения: или навика на финансовия министър винаги да изненадва, или МВР е било нужно по време на предизборната кампания.

"Второто е много нелицеприятно", призна Кънев.  

Президентът апелира за диалог, не за скрити решения

По-късно днес президентът Росен Плевнелиев коментира пред журналисти в Букурещ, където е на среща на НАТО:

Апелирам в режим на цивилизован диалог всеки да изложи своята позиция, за да бъде намерено най-правилното решение. Сигурен съм, че когато го няма елементът на изненадата – в последния момент и по един „скрит“ начин да се търси съществена промяна по отношение на права на работещите в сектор „Сигурност“, ще дойдат и правилните решения“.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За бюджета и протестите в МВР

АНКЕТА: Одобрявате ли ограничаването на привилегиите в МВР?