Окончателното решение на Софийския градски съд отмени определението на Софийския районен съд, с което на Тасев беше наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщи БНР.

46-годишният Борис Тасев беше задържан заради инцидент с полицейски служител на 21 октомври. Тогава таксиметровият шофьор, който е бивш служител на МВР, нападна и удари младши автоконтрольор от "Пътна полиция" след забележка, отправена му за начина, по който е паркирал.

Пред съда таксиметровият шофьор каза, че “няма такъв инцидент” и полицаите били “извъртяли нещата, за да прикрият собствените си грешки”, предаде БНТ. Прокуратурата пък посочи, че посегателството срещу полицай, при това от бивш колега, е несъвместимо със закона и моралните норми.

Съдът промени мярката за неотклонение на Борис Тасев, тъй като прецени, че няма опасност той да извърши ново престъпление или да се укрие.

Според градските магистрати по делото са събрани достатъчно доказателства, че таксиметровият шофьор е нанесъл лека телесна повреда на пътния полицай.

Тримата съдии обаче не се съгласиха, че това, че преди години Борис Тасев е бил осъден за убийство в състояние на афект, го прави личност с по-висока обществена опасност. Аргументите на съда бяха, че след изтичане на законовия срок, мъжът е бил реабилитиран, а присъдата заличена от свидетелството му за съдимост.

Очаква се още днес Борис Тасев да напусне ареста.