Около 300 полицаи се събраха около 12.30 часа на Орлов мост в столицата на нов спонтанен протест, предаде БНР. Те още са недоволни и смятат, че мерките, обявени днес, са половинчати. Служителите протестират и заради мизерните условия на работа, които имат.

Протестиращите блокираха за кратко Орлов мост, изразявайки недоволството си със свирки и вувузели и развявайки българския трибагреник. След това тръгнаха на протестно шествие, насочвайки се към парламента.

Пред Народното събрание служителите на МВР започнаха да освиркват депутатите с викове: "Боклуци, кой ще ви пази?". Протестиращите посрещнаха Атанас Атанасов от Реформаторския блок с мощни освирквания, а Красимир Каракачанов от ВМРО с аплодисменти. Ситуацията като цяло беше спокойна.

Пред служебния вход полицаите хвърляха стотинки и карамфили, скандирайки "Мишоци". Някои от тях запалиха свещи на жълтите павета. На шофьорите, които им свиреха с клаксони, пък отвръщаха: "Повикайте полиция", предаде "Клуб Z".

След това шествието се насочи към Министерски съвет. Служителите на МВР блокираха движението на площад „Независимост”. Затворени бяха булевардите „Цар Освободител” и „Княз Александър Дондуков”.

Главен комисар Христо Терзийски, директор на „Национална полиция” призова протестиращите да освободят пътните плътна, тъй като нарушават закона и ще бъдат санкционирани. На това служителите на реда реагираха с мощни освирквания и обръщане на гръб.

Малко преди 16 ч. протестиращите започнаха да се разотиват, като движението бе освободено. Предвидените за тази вечер протести в столицата обаче остават.

Междувременно стана ясно, че срещата между синдикатите и ръководството на МВР е завършила без съгласие, съобщи "Фокус". След нея Валентин Попов, лидер на Синдикалната федерация на служителите в МВР обяви, че шестте синдикати в МВР и Синдикатът на служителите на затворите в България на 8-ми ноември от 13.00 часа организират национален протест на площад "Народно събрание".

Вижте снимки >>

По-рано блокади и протести започнаха в цялата страна.

Движението на ГКПП-Кулата бе спряно от над 100 полицаи, пожарникари и граничари от Сандански и Петрич. Блокадата бе на около 100 метра преди гишето за пътни такси на пункта.

Пътят за Гърция през прохода Маказа беше блокиран от стотина гранични полицаи от РПУ-Кирково и пожарникари, съобщи "24 часа".

По-късно за кратко беше блокирано и движението на ГКПП-Илинден-Ексохи. Около 15 полицейски и гранични служители и пожарникари бяха препречили пътя на преминаващите през пункта и се заканиха да го правят и в следващите дни.

Полицейски служители от Мадан и Рудозем пък спряха движението по основния път, който води през двата града към гръцката граница, съобщи БНР. 
За 20 минути бе спряно движението и по бул. "България" в Смолян от протестиращи полицаи. 

Блокадата на Шипка, чрез която служители на полицията в Габрово ще изразят протеста си тази вечер, няма да бъде отменена, съобщи Николай Ников, председател на местната структура на синдиката на МВР, цитиран от Дарик. 

Полицаите във Варна обявиха, че в 18 ч. ще затворят изхода на града за магистрала "Хемус". По същото време колегите им от Ловеч, Тетевен и Плевен ще блокират главния път Плевен-Русе.  

В Бургас близо 70 служители на затвора и цивилни полицаи блокираха за 10 минути улиците "Индустриална“ и "Вая“. За кратко настъпи затруднение в движението на автомобилите, но до инциденти не се стигна.

Стотици полицаи се събраха на протест и пред сградата на МВР-Пловдив. Протестиращите бяха категорични, че бъдещите им действия ще зависят от резултатите на срещата между синдикатите и ръководството на МВР, която е насрочена за днес следобяд.  

Вчера полицаите излязоха на неразрешен протест заради орязването на обезщетенията и отпуските им и блокираха възлови кръстовища в София и други градове, дори затвориха за кратко магистрали. Те заплашиха, че около 20 000 души ще излизат на демонстрации всеки ден от днес.

Това стана причина за спешна среща на премиера с министрите на вътрешните работи и на финансите – Румяна Бъчварова и Владислав Горанов. След нея беше обявено, че социалните придобивки ще бъдат орязани само за новопостъпилите полицаи. Освен това Бойко Борисов заяви, че протестите на полицаите са незаконни и те трябва да бъдат наказани. Това обаче не спря демонстрациите.

АНКЕТА: Одобрявате ли ограничаването на привилегиите в МВР?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За бюджета и протестите в МВР.