Уредът, който открива контрабандни цигари в тайници на автомобили и засича нелегално превозвани хора, струва 2,4 млн. лева и е финансиран от Световната банка, предаде БТА.

„Доста пари дадохме, много милиони за тези системи, виждате колко са ефикасни. Наркотрафикантите и крадците на коли и мотори да отиват в други държави. Контейнерът минава за 4-5 секунди и по никакъв начин не затруднява работата на пристанището. Снимката, която се прави, пълният разрез тръгва с документите на ТИР-а, а тук остава запаметена в системите. Всеки митничар има така направена защита. Никой не може да му влезе в паролата и утре да каже – не бях аз”, обясни Борисов пред журналисти, цитиран от "Фокус".

„Ние можем години назад да връщаме, да намерим как примерно тези автомобили са минали през цялото Шенгенско пространство и не са ги спрели и бихме могли да кажем на митничарите къде са гледали. Те ако имат тази система могат да видят на коя дата при кои митничари са минали тези стоки”, добави премиерът.

Той изтъкна, че системата е толкова добра, че изключва човешкия фактор и всички думи от типа – "покровителстват, правят им чадъри за контрабанда или за каквото и да било". „Утре всяка опозиционна партия може да каже – искаме да отидем и да видим на митницата какво е минало, как е минало. Идват тук и забравят, както с квалифицираната информация, СРС-ата, и се запознават с това, което правят”, каза още Борисов.

Министър-председателят коментира и информацията на Фондация „14 януари", откъдето са изчислили, че той е дал общо 228 обещания от първия ден на своя мандат през 2009 г., като от тях изцяло е изпълнил едва 27. „Понеже разбрах, че някои ми броят обещанията - в последните два месеца през единия близо милиард повече приходи, другият с около 400 млн. лева, така че и последното обещание сме си го изпълнили – да направим напълно прозрачен контролът и паметта на митницата”, каза той.

Борисов поздрави директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов, че е намерил парите за скенера и подчерта, че се надява да ги осребри в пъти.

До седмица ще се знае дали ще бъде закрита Свиленградската митница или ще бъде прехвърлена в Бургас или Пловдив, като вчера допусна Танов заради провала на голяма част от служителите на тестовете за лоялност. Обсъжда се също идеята да бъде разделена митницата, коментира финансовият министър Симеон Дянков, който също дойде в Бургас.