"Успяхме да удържим източните държави да оставят кохезионните фондове. Това е много важно за регионите, особено за държавите от Източна Европа за тяхната конкурентоспобност и изграждане на инфраструктура", каза Борисов в Бургас, където  откри изградения пътен възел Юг в града, който отпушва пътят от града към южните морски курорти..

Друго важно решение, взето в Брюксел, е това, че Европейската централна банка поема контрола върху банките, тъй като всички вече сме наясно, че голямата криза дойде от големите банки в света, каза още премиерът. 

По думите му в момента на Европа й трябва на първо място финансова дисциплина: "Да се покрият от всички държави маастрихтските критерии – дефицит, дълг, инфлация. За съжаление обаче 22 от общо 27 държави не покриват тези критерии. А отделно към всяка една от членките има различни препоръки, които ще бъдат детайлизирани".

Борисов изтъкна, че всички държави в Брюксел са дали България за пример - "как в рамките на 2,5 г е успяла да си покрие бюджетния дефицит, да го свали до 2%, да има нисък дълг, да има инфлация, която да отговаря на маастрихтските критерии и съответно да започне и да има растеж, да усвоява в пъти, в пъти повече европейски фондове".

По думите му не случайно в събота, заедно с еврокомисаря Йоханес Хаан, ще бъде на Дунав мост 2, където той ще се убеди в изграждането на моста, а в неделя ще открият лот 2 от автомагистрала "Тракия" между Стара Загора и Нова Загора, както и жп трасе.

„Ще покажем и една от новите гари която изградихме на Катуница. Едновременно ще пуснем две магистрали, жп и автомобилна, и това - във времето на тежка финансова криза в цял свят”, каза още Борисов.

Лидерите от Европейския съюз снощи договориха финансов пакет на стойност 120 млрд. евро, който ще позволи на изпадналите в затруднение страни да стимулират икономиката си. На продължило до рано тази сутрин заседание те откриха и пътя за директна рекапитализация на банките. Дълговете им ще могат да бъдат изкупувани от европейския финансов механизъм директно, без правителствата да се товарят с още задължения.

"Ангела Меркел и останалите лидери в Европа показаха, че могат да вземат решения", коментира финансовият министър Симеон Дянков по повод решението да се използват за Испания директно пари от общия спасителен фонд за банките без да минават през държавния бюджет на страната. Той подчерта, че пазарите са реагирали добре на новината.

На въпрос не са ли хората по-важни от фискалната дисциплина и докога те ще бъдат притискани с тези ниски доходи, които са в пъти по-малки от тези в Гърция, Симеон Дянков изтъкна, че положението у нас се подобрява в сравнение със средното в Европа. Той прогнозира, че след пет години средният българин ще е по-богат от средния грък и затова на правителството ще трябва още един мандат, който, според Дянков, ГЕРБ ще спечели.
България ще изчака, за да види рамката на новия банков съюз, който ще
бъде създаден до края на годината, потвърди още финансовият министър.