След като министрите го информирали, че в самата ИСУЛ се извършва проверка, премиерът заявил, че случаят трябва да се разследва от външни специалисти, пише в. "Труд".
"Как така ще се проверяват сами", възкликнал Борисов.

Родителите смятат, че именно д-р Маджунов е проявил немарливост, която е станала причина за смъртта на дъщеричката им Гергана Илиева на 24 декември. Момиченцето е оперирано от сливици на 8 декември и две седмици по-късно умира от кръвоизлив на операционната маса в болницата. Операцията на сливиците е извършена от д-р Маджунов, въпреки че детето не е било в добро здравословно състояние.

Същевременно директорът на ИСУЛ доц. Бойко Коруков съобщи, че д-р Михаил Маджунов, чиято пациентка - малката Гергана, почина след усложнения при операция на сливици, е в неизвестност. Маджунов излязъл в отпуск на 27 декември м. г., т.е. 4 дни след смъртта на момиченцето.
“После се появи версията, че е в командировка и в чужбина, но стана ясно, че е в страната. Дал съм му нареждане до утре на обяд (днес - бел. ред.) да дойде в болницата”, каза Коруков. 

Днес Борисов заяви, че д-р Маджунов трябва да бъде "махнат незабавно".  "Няколко дена слушам по новините как ИСУЛ прави проверка, инспекторатът прави проверка, вместо да отидат, за два часа 2 часа да видят епикризата и да вземат решене. Да го дадат на съд или да го махнат поне като лекар. То е ясно какво е станало, един калпав доктор е унищожил не само един живот, но явно от жалбите, които гледах от други семейства... ми настръхва косата. А той явно е търпян" .

Вчера в ИСУЛ е пристигнал и екип на "Медицински одит", който се зае със случая. Тече също вътрешна проверка на болницата и на етичната комисия на столичната колегия на лекарския съюз. Въпреки че родителите не искали аутопсия, шефът на болницата я е назначил. Така се прави с всеки, починал на операционната маса.
“На практика аутопсията на тримата лекари се превръща в съдебно-медицинска експертиза, защото прокуратурата я възложи на същите лекари, които правят и аутопсията”, каза доц. Коруков.

Резултатите ще станат ясни до края на седмицата. А до сряда ще се произнесе и експертният съвет на болницата.