Това каза лидерът на ПП ГЕРБ по време на кръгла маса по правосъдие.

По думите му ситуацията в света е такава, че 26-ти март е една обикновена дата, но 27-ми, 28-ми са ключови за България, за да може да се сформира от победителите стабилно мнозинство и правителство.

„Виждате натиска от Турция върху европейски държави и то с икономики в седмицата на света, на какъв тон се разговаря. Външният министър на Турция каза, че могат едностранно да прекратят споразумението за мигрантите. А това е на нашата граница. Холандия, Германия, Австрия са далече. Никога повече за България не е било важно нацията, народът, ако щете и политиците да бъдем единни и с мисълта си и отговорността си“, подчерта бившият премиер, цитиран от "Фокус".

Според него е необходима невероятна консолидация, за да удържим на фона и на тежката криза в Македония, която не вижда как ще се реши.

„Ако се продължи с този тон, просто няма да има разговори, потърпевшите ще си бъдем ние. България ми е мила и не бих искал не само да влезем в тежка политическа криза, а и да станем беззащитни, защото служебното правителство няма силата да отстоява позиции“, каза още Борисов.

По-рано обаче Патриотите призоваха да се затвори границата с Турция за изборите, от "Нова Република" поискаха там да може да се гласува само в дипломатически представителства, а Георги Първанов настоя за отзоваване на турския посланик.

Електронни услуги вместо чиновници и край на забавените дела

Няма по-добра мярка срещу корупцията от минимизиране на контакта с администрацията, каза още Бойко Борисов на кръгла маса по правосъдие. Той подчерта, че трябва да има електронни услуги - чиновникът да събира сам документите, които иска от гражданина.

Като втора мярка бившият премиер посочи бързият и ефективен съдебен процес, край на безкрайното връщане на дела заради дребни технически грешки, както и незабавно задържане в съдебна зала при постановяване на ефективна присъда, за да не бъде избегнат затвор.

"Почти всяка вечер гледаме измамени от телефонните измамници възрастни хора и 60% условни присъди. Затова ние настояхме и в нашите промени са и тримата големи, за да не казват, че им се намесва някой в абсолютната независимост, но на три месеца да дойдат в парламента и да зададем този въпрос – защо, каква е превенцията?“, обясни Борисов.

По думите му ангажиментите на ГЕРБ при следващо управление ще са безкомпромисни - местене на делата за корупция по високите етажи на властта в Специализирания съд и създаване на силен антикорупционен орган, конфискация на имуществото на хора, които не могат да докажат произхода му. Според Борисов не е необходимо срещу тях да има и наказателно производство.

По отношение на борбата с контрабандата той отбеляза, че най-лесната и голяма корупция е именно през този вид престъпление.

“Затова ние тръгнахме отзад напред. В предишния ми мандат не можах да се справя с това, просто двамата ми вицепремиери не можаха да сработят заедно, въпреки огромния ми натиск. Сега с голямата подкрепа на прокуратура и двете приходни агенции, плюс службите, успяхме едно звено, което даде голяма ефективност. Ефектът е най-видим, защото парите отиват в бюджета и можете да ги видите там“, коментира Борисов.

Той допълни, че по същия начин ще се атакуват и фалшивите инвалидни пенсии и фалшивите болнични.

„Там според мен загубата на държавата е поне 500 милиона лева“, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Поемаме ангажимент да бъдем инициатори за написване на нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, обяви пък бившият правосъден министър Екатерина Захариева. Освен това ГЕРБ предлага промени в НПК и мерки срещу бавното правосъдие и поема ангажимент електронно правосъдие да заработи до края на 2018 година.