"Доволен съм от подкрепата, която получихме и от президента, и от опозицията, и от нашите партньори по градивните неща, които сме направили и около това, което приехме да дискутираме", заяви премиерът Бойко Борисов след края на заседанието, предаде БГНЕС. 
По Шенген имаме общ план за действие и опозицията, и нашите партньори, всеки със своите възможности, да работим заедно по тази национална кауза, обясни той.

Според Борисов най-спорният въпрос днес бил дали да се намали акцизът на цигарите или да остане какъвто е.
"Ако намалим или постепенно вдигаме акциза, трябва да унищожаваме цигарите със старите бандероли и да отпечатваме нови. Разбрахме се експертите да изчислят кое е по-добро", обясни Борисов. 

Според президента Георги Първанов, обсъжданията за присъединяването на България към Шенген са били най-конструктивната и ползотворна част от дебата. Има необходимост от приключването на всички технически мероприятия преди проверката за състоянието на българо-турската граница, отбеляза той.
Днес е разгледана и заплахата от емиграционния натиск, приемане на политически действия за обща политика и инициативи с Румъния.
Участниците в дебата са се обединили около мнението, че България и Румъния трябва да се оценяват на базата на техническите критерии и да не се допусне обвързване с механизма за оценка.

В хода на дискусиите финансовият министър Симеон Дянков е обяснил на всички членове на КСНС, че митниците са готови вече за приемането на България в Шенгенското пространство.

Държавният глава заяви, че по специалните разузнавателни средства (СРС) не е могло да се изработи общо становище. Доста различия, даже на моменти трудно примирими противоречия, каза той, цитиран от "Фокус".
Членовете на съвета се опитали да коментират всички предложения за промени, които бяха оповестени публично в последните седмици.
"И аз, и някои други участници в заседанието отстоявахме идеята за създаването на едно независимо звено, подобно на Националното бюро, което може да бъде обект и на парламентарен контрол, и може би създаването на една агенция, която да е към МС", призна държавният глава. 

Като пример на взаимност и на безпроблемно отношение президентът посочи това към парламентарната подкомисия за контрол на СРС. Според Първанов, тя си е свършила работата много добре, като нейният капацитет трябва да бъде засилен.

На съвета е договорено да се върне митническото дознание.

По изключение ще бъдат обнародвани темите за СРС-тата и за контрабандата от заседанието, за което настоя лидерът на "Атака" Волен Сидеров.
Премиер и президент бяха единодушни – да се изчака стенограмата, за да не се обяснява кой какво е казал през шестте часа на заседанието.
Следващият КСНС ще бъде по икономическите проблеми.

Правителството не е осигурило достатъчно политическа активност, за да снеме подозренията на редица държави и да осигури политическа подкрепа за нашето членство в Шенген, самото отлагане е свързано с други причини, коментира лидерът на БСП и председател на Коалиция за България Сергей Станишев след заседанието.
Той  предложил Консултативният съвет да се занимае със социалното и икономическото положение и с доходите на хората и заяви, че са обещали да помислят върху тази идея участниците в КСНС. Президентът единствено бил склонен да подкрепи тази идея.

По въпроса за СРС-тата не се стигна до съгласие, защото първото условие да се търси решение е да се признае от управляващите, че има проблем, че има обществено напрежение, че има страх и общественото мнение е, че има прекомерно използване на СРС-та, каза соцлидерът, цитиран от КРОСС.