Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с руския вицепремиер Виктор Зубков, предаде “Фокус”.
На срещата освен цените на газа са били обсъдени и проектите за АЕЦ "Белене" и за газопровода "Южен поток".

Очакваме решение на премиера Путин за цената на газа, обяви Борисов и допълни, че експертите не са могли да дадат отговор как се формират цените на синьото гориво за крайните потребители в България. По думите му се повтаря схемата с електроразпределителните дружества – от „Газпром” излиза евтин газ за България, а цената до крайните потребители е съвсем друга.
Не мога да си обясня как посредниците начисляват цените, които отиват до крайния потребител, коментира Борисов.
Премиерът е поставил задача на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов до сряда да докладва как и при кого отива разликата.

Борисов обяви още, че Виктор Зубков ще разговаря с премиера на Русия Владимир Путин "да се направи така, че крайният потребител у нас да не понесе удар от определянето на цената на газа". Разбрахме се с руската страна да бъдем точни и коректни и да разберем къде изтичат парите – да не стане така, че ние да понижаваме цените, а крайният потребител да не разбере, че сме го направили, каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".

В последните дни на няколко пъти се появиха изявления, че доставната цена на природния газ за България е висока и ще се преговаря с "Газпром" за намаляването й.

Въпросът за цената на газа е справедливо повдигнат от премиера Борисов, смята Зубков.
Абсолютно справедливо поставен въпрос, категоричен е руският вицепремиер. Той е поел ангажимента да докладва на Путин и за това, че могат да се предприемат конкретни действия в условията на криза, за да се направи корекция в цената, въпреки че тя вече е определена по договор до 2010 - 2011 година и тя възлиза на 90% от пазарните цени.
Руската страна била обезпокоена от това, че има голяма разлика в цената на входящия газ и тази за крайните потребители. „Газпром” поддържа мониторинг на цените в европейските страни и има числа в България, които предизвикват безпокойство, смята Зубков.
Иначе може да се стигне до ситуация, да постигнем цени, които удовлетворяват страната, но това да не бъде почувствано от потребителите, потвърди Зубков позицията на премиера Борисов.

Разликата в цените

Средната цена, по която доставя "Газпром" за България, е 339 долара за 1000 куб.метра, уточни Виктор Зубков, като се базира на мониторинга на "Газпром". Цената, по която се внася синьото гориво при равномерна консумация е 442 до 501 долара за 1000 кубически метра. При неравномерна консумация тези цифри се вдигат и стигат от 519 до 570 долара за 1000 куб.метра. Битовите потребители в България плащат още повече - 576 долара за 1000 куб. метра, каза Зубков, цитиран от БТА.
Ще припомним, че преди подписването на дългосрочния договор през 2006 г. цената бе малко над 80 долара.

Какво следва

След като изтекат настоящите договори за доставка на газ, бъдещите ще са между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт". Това се разбра от думите на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, предаде БГНЕС.

В момента има няколко договора с няколко посредника, уточни Трайков. "Ние не смятаме, че 338 долара е чак толкова ниска цена", допълни той във връзка с доставната цена на руския природен газ, обявена по-рано от Виктор Зубков. Трайков щял да "помоли ДКЕВР да анализира и да представи пред нас" защо домакинствата купуват газа по 580 долара, след като цените са регулирани. Цените са определени на газоразпределителните дружества, "които в много голям процент от случаите са фирми на "Овъргаз", който е и посредникът и продава на "Булгаргаз", каза Трайков.

От "Овергаз" обявиха, че споменатата стойност от 576 долара за 1000 кубически метра природен газ, която плащат крайните битови потребители в страната, е пресметната с ДДС, а другата – която „Булгаргаз” плаща на входа на България – 339 долара – е пресметната без ДДС.
От компанията изчислиха, че действителната цена за крайните потребители е 480 долара.


Вижте видео от изявлението на Борисов и Зубков