Зубков пристигна рано тази сутрин в София. За посещението преди дни се договориха в телефонен разговор лично Борисов и колегата му Владимир Путин. Срещата между двамата продължи повече от два часа.

Цената на АЕЦ Белене" трябва да падне с 40% и да е 6, максимум 7 млрд. евро и да е такава след седем години, когато централата е готова, а не да стане космическа. Това каза пред журналисти Бойко Борисов след срещата. Не е ясно обаче при каква база се смятат тази 40-процентна редукция. По експертни оценки, цената на проекта е 8 млрд. евро. По сметки на енергийния министър Трайчо Трайков цената на проекта може да достигне 10 млрд. евро при 4 млрд. евро базова цена на реакторите. Когато обяви, че ще замразим проекта, обаче самият Борисов направи сметка, че централата ще струва 26 млрд. лв.

След днешната среща министър-председателят обяви, че руската страна е запозната, че "на мястото на строежа на АЕЦ „Белене” има един гьол", предаде "Фокус". Той посочи, че в Пътната карта много ясно са определени задачите, "които имаме ние и те – привличане на европейски инвеститори, точна цена за след седем години, когато трябва да е пусковият срок, точен разчет на кой и по колко ще се продава електрическата енергия, финансирането по етапи, отговорник от българска страна – НЕК, а от руска „Атомстройекспорт”.

Борисов се надява до септември да има резултат по всички тези въпроси. Водят се активни разговори със сръбския президент Борис Тадич за миноритарно участие в проекта.
„С една дума, руската страна ме разбира много по-добре, отколкото нашите опоненти в България”, каза Борисов.

За АЕЦ „Белене” бяха постигнати много положителни резултати, каза Виктор Зубков след срещата. По думите му проектът е приключен – подготвени са всички документи за него. "Става въпрос за най-добре развитият проект в целия свят", категоричен е руският вицепремиер. Той добави, че е постигната най-високата възможна сигурност на обекта. Имало е общо 8 хиляди забележки, на които е било отговорено.

Въпросът с наличните тръби, по които в момента се транспортира руски газ, остава, заяви Борисов във връзка с проекта „Южен поток”. Той е получил уверение, че тази инфраструктура ще се използва, с не по-малък капацитет от този, който има в момента. Няма да се използват само 90 км тръби от Провадия до Кардам.
Печалбата за България от този проект ще се удвои и утрои, смята премиерът. В четвъртък българска делегация ще замине за Русия за изчистване на детайлите, посочи премиерът. Ще бъдат привлечени и външни експерти, ще бъда направено най-доброто за двете страни.
Транзитът за Гърция и Турция ще продължи по старите тръби, каза премиерът и уточни, че те ще останат българска собственост. Двойното увеличение на капацитета на "Южен поток" ще отиде за Западна Европа - по нови тръбопроводи. От българска страна партньор по проекта ще е „Булгартрансгаз”.

На срещата присъстваха още посланникът на Русия Юрий Исаков и финансовият министър Симеон Дянков, който по решение на правителството отговаря за реализацията на руските енергийни проекти у нас.
В разговорите участваха и енергийният министър Трайчо Трайков и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.


Вижте видео от изявлението на премира Борисов


Спорът за цените на газа