Така той коментира искането на БСП за оставка на Главчев и ултиматума, който поставиха - докато тя не стане факт, да не участват в парламентарните заседания. Така левицата отвърна, след като вчера шефът на Народното събрание изгони от заседание лидерът им Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев.

Пред журналисти Борисов разказа:

„Историята се повтаря, само преди две години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента. Тогава дойде Мартин Шулц (по това време председател на Европарламента и лидер на групата на европейските социалисти - б.р.) и ми каза: „Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Ние, като социалисти, считаме, че е редно да се върнеш в парламента, защото сте прогнозируема, европейска партия, член на ЕНП и това не е правилно“. Това беше един петък и в сряда върнах партията в парламента".

Премиерът подчерта, че това, което сега БСП правят, ГЕРБ вече са го правили и призна, че не е приятно, защото се използват всякакви похвати да се създава напрежение, леят се обиди и най-грозни изказвания.

Попитан дали се е обидил от думите на Нинова вчера - че унижава депутати от ГЕРБ и руши институциите, той отговори:

„Не гледам, не слушам и съм забранил да ми се казва, иначе мога и аз да избухна. Имам остър език, мога да отговарям, помня много, знам много и само ще направим беля. Аз съм за разбирателство и политики и бой по политиките. Когато техният лидер на социалистите и председател на европарламента ме помоли, аз върнах партията веднага в парламента“.

Той коментира и искането на социалистите да обясни в Народното събрание кого е имал предвид като каза, че там има хора, свързани с наркотрафик, което стана повод за изгонването на Нинова и Кутев.

"Избягвам да ходя в парламента, защото човек трябва да има много здрави нерви, за да издържи на такива лъжи и обиди. Лично аз харесвам проф. Иво Христов и се учудвам, че толкова ерудиран човек може да изрече такава глупост, коментира премиерът. Те ме карат да отида в парламента и да повтарям това, което каза проф. Христов. Но така е в политиката. С кое унижил депутатите? Гледах Таско Ерменков, когато излезе и защитаваше русенския депутат, защото бил много смутен, не можел да се оправдае, а той понеже е устат, го оправдаваше. Проф. Иво Христов го дадохте по всички новини как определи българите като дебили, ако отида, щях да извадя и да цитирам всичко това".

Той коментира още, че ако му заведат дело за това, че е казал, че в парламента има хора, замесени в наркотрафик и купуване на гласове, той ще заведе за други две неща, които са безспорни.

„Едното – индиректно аз съм казал замесени близки, които са дарявали и правили еди какво си. Окей, ако някой се е почувствал засегнат, е щял да излезе и да отговори пред публиката. Окей, мога да поднеса винаги извинение. Ако сега кажем, че той ни уронва престижа и ние сме останалите 80%, какви дела можем да заведем? Обикновеният човек какво ще разбере от това? Едни, където се разправят в парламента и всички стават маскари“, добави лидерът на ГЕРБ.

По-рано от парламентарната група на ГЕРБ потвърдиха подкрепата си за Димитър Главчев и заявиха, че ще продължат да работят без притеснение и в отсъствието на БСП.

От ДПС ги подкрепиха с подписи за оставката на Главчев, но не са взели решение да не влизат в пленарната зала.

"Обединени патриоти" и "Воля" обаче няма да я подкрепят, така че с техните гласове кворумът е възможен.