Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, след свиканата среща заради бежанската криза в Европа.

"Това мисля, че всеки един от нас има в бюджетите си възможност, чрез Европейската комисия друга, еврофондовете – трета, за да отидем нагоре в дефицитите и в дълга си за подобно нещо. Така че това мога да го споделя, защото категорично не го приемам”, обясни премиерът.

В предложението на ЕК за възможните действия за справянето с мигрантските потоци присъства точка, според която международни финансови институции да отпуснат средства за осигуряването на подслон на кандидатите за статут на пребиваване в ЕС.

Борисов твърдо се противопостави на предложението страните да повишат дълговете и дефицитите, за да се справят с проблема с бежанците. Той подчерта, че България държи да се спазват критериите от Маастрихт за 4% дефицит ш 60% дълг.

„Сега с всичко това, което се предлага, някои държави може да се изкушат и да си подменят, да речем, цялата военна техника, граничарска техника и всичко останало със заеми и да вдигнат дефицити. След една година пак да отидем да говорим пък за финансова криза. Затова съм против”, каза още Бойко Борисов.

Във връзка с това за колко дълга бежанска криза се подготвиха европейските лидери, с които премиерът се е видял в Брюксел, той обясни:

„На този въпрос и аз поисках да ми се отговори”. „В края на краищата САЩ, към които сме свикнали да се реферираме винаги, казват 70 хил. плюс още 10 хил. Не 10 050, не 10 100 – 10 000. И аз като вас питам – за колко ние сме готови, като Европа, да приеме – милион, два, пет, десет”, запита премиерът.

На въпрос дали България е готова да направи ограда и по гръцката граница, както направи с турската, Борисов заяви, че сме част от европейското решение.

„Ние не искаме да бъдем индивидуалисти, но достатъчно ясно на всички казахме, че трябва да се вземат решения днес. И след като така драматично ни извикаха в неделя следобед тук, трябва да излезем с по-ясни решения”, допълни Бойко Борисов.

Вчера Борисов заяви, че България ще затвори границите си, ако това го сторят Германия и Австрия.