Срещата с патриарх Неофит бе в салона на Университетската болница "Лозенец". По време на нея министър-председателят в оставка е пожелал успех на предстоятеля на Българската православна църква в новата му мисия и е изразил вярата си, че църквата ще продължи да заема изключително важно място в процеса на развитието на съвременна България.
"Ще продължа да помагам на църквата, както съм го правил винаги досега",  допълнил Борисов.

Премиерът в оставка е получил от патриарх Неофит икона на Св. цар Борис Покръстител. Двамата са разгледали том I на "Летопис на Българската православна църква", издаден с помощта на Дирекцията "Вероизповедания" към администрацията на Министерския съвет.

По-късно премиерът е говорил по телефона с германския канцлер Ангела Меркел, която му е пожелала бързо възстановяване. Борисов е я запознал с политическата ситуация в страната и с хода на събитията от последните седмици. Той е благодарил на канцлера за приноса на страната й за решението на Европейската комисия да одобри цялата апликационната форма за изграждането на лотовете 1,2 и 4 на магистралата "Струма" и проектирането на лот 3, за което България ще получи 550 млн. лева.

Заради здравословното състояние на премиера в оставка по-рано през деня беше отложено заседанието на Министерския съвет. Въпреки отложеното заседание, министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова тази сутрин отиде при Борисов в болницата, за да му докладва каква е ситуацията по реализацията на проектите, съобщи „Фокус”.
"Той се чувства по-добре. Когато отидох да му занеса добрите новини за сключването на договора за ЛОТ 2 на магистрала "Струма", това допълнително подобри здравословното му състояние”, каза още Павлова.

Борисов е бил приет в болницата в понеделник следобед с високо кръвно, повлияло и върху исхемичната болест на сърцето, от която страда от години. Той веднага е бил сложен на системи. Когато състоянието му се нормализира, ще бъде изписан, обясни вчера директорът на болница "Лозенец" - доц. Любомир Спасов.
"От дългите спортни тренировки има хипертрофия на миокарда, това се отразява на сърцето и също повишените изисквания, които се появяват при високо кръвно налягане се отразяват именно върху сърдечния мускул. Добре е да спортува, но умерено и без тежки натоварвания", каза още Спасов пред БНР.