"Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра", каза още Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерски съвет, предаде „Фокус”.

Той поиска доклад за начина на пломбиране.

Сондите на бензиностанциите така са пломбирани, че те си се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба. Затова се отчита в най-големия пик на разход на горива, в падовете, които дават Агенция „Митници”, се оказва, че харчим по-малко гориво”, обясни Борисов.

КЗК да проверява за картел


Борисов се обърна към вицепремиера Томислав Дончев Комисията за защита на конкуренцията до петък да даде становище има ли картелно споразумение.

Не мога да повярвам, че най-големите вериги и западни включително, всички са на една стотинка – две разлика”, подчерта премиерът.

В отговор Дончев заяви, че е препоръчал да бъде направен секторен анализ и доколкото знае, той вече се прави

Борисов отвърна, че трябва анализът да бъде ускорен и да го запознаят до петък с него, след което ще бъде направен и извод как работят. И настоя до петък да получи доклад за всяка от тези агенции - численост, заплати и каква им е функционалната ангажираност. Той спомена Агенцията по метрология на Български институт по метрология.

Защо едната проверява, а другата поставя, или каква е логиката на това нещо и да са в този вид, като разпореждам денонощно да препломбират. В събота всичко да е препломбирано. Там, където докопам, че някой е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката”, закани се министър-председателят.

Той припомни, че са се договорили с главния прокурор, понеже участват много агенции – ДАНС, „Митници”, НАП, МВР, да има център, който да управлява тези процеси, "докато не разберат, че така няма да бъде”.

Финансовият министър Владислав Горанов пък информира кабинета за извършената проверка в периода 14 -17 август, която е констатирала доста нарушения по отношение на търговията с горива.

По думите му е необходимо значително завишаване на контрола и може да се наложи да препоръчат на Министерството на икономиката да възложи монтирането отново на всички контролни пломби на бензиноколонките в страната.

Той поясни, че сегашният начин, по който са поставени, допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, от които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фиска с разминаване във физическия обем на горивата и обема, отчетен от бензиноколоконките и този, който се предава към НАП.

На база на същите проверки са установени и много нарушения, свързани с горива на територията на цяла страна. Има запорирани количества в петролните бази - около 100 000 литра дизел и около 60 000 литра бензин”, добави Горанов, като разясни, че проблеми се откриват не само в малките бензиностанции, но и в големите вериги.

АНКЕТА: Имате ли доверие в премиера Борисов?