Така премиерът Бойко Борисов коментира решението на ВАС, че няма конфликт на интереси при консултантските услуги на Ахмед Доган за „Цанков камък”, за които е получил хонорар от 1,5 млн. лева, предаде „Фокус”.

Борисов инспектира заедно с министъра на икономиката Трайчо Трайков, извършените строителни дейности на обекта.

Борисов коментира и изказването на президента Първанов за състоянието на  общините, който каза, че тежестта на изхода от кризата не бива да се прехвърля на тях. Според премиера, ако 1 млрд. лева бяха вложени в регионите, те нямаше да изглеждат по този начин.
Първанов прави предизборна кампания на държавни разноски. Имаше 8 години да се намеси, да види как е работено, но не го е направил. Ние се доказваме всеки ден и спестяваме пари на държавата”, каза Борисов.

В негово присъствие, на язовирната стена, изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов и председателят на Надзорния съвет на "Алпине Бау" Дитмар Алута Олтиян подписаха споразумение за завършването на хидроенергийния проект "Цанков камък".
Първанов заяви, че строителството приключва на 31 декември и влиза в експлоатация. 
ВЕЦ-ът към него ще произвежда 85 мегавата електроенергия. В подножието на стената има още една водноелектрическа централа, която ще произвежда 1,25 мегавата електроенергия.
Първанов уточни, че цената на "Цанков камък" ще бъде 379 млн. евро и "нито стотинка повече". (Преди дни Трайков съобщи, че се правят опити цената да бъде намалена с 10 млн. евро. - б.р.).
До май идната година да се разсрочи плащането без лихви на сумите до края на проекта в размер на 68 милиона евро.

До падането на снега ще е готов и новият път Михалково - Девин, който забави строителството на проекта и го оскъпи. По думите му, изграденото шосе и тунелът са най-модерните съоръжения в региона и са с много високо качество.

С днешното споразумение между НЕК и "Алпине" спестихме 26 млн. лева на българските данъкоплатци, коментира Борисов.
Той призна, че изпитва смесени чувства от днешното събитие, тъй като се открива един грандиозен обект, с най-модерната язовирна стена и съоръжения в Югоизточна Европа, но на огромна цена.
"С 200 000 кубически метра бетон, излят по обходния път до язовира, можеше да се бетонира магистралата до Бургас. А с вложеното в тунела по пътя - спокойно можеше да се направи тунелът под Шипка", каза още премиерът, като уточни, че цялата стойност на всички съоръжения на стената на обекта е около 500 милиона евро. По думите му „Цанков камък” ще се изплати след 1000 г.

Той изтъкна, че каскада „Горна Арда” ще бъде два пъти по-голяма от язовир „Цанков камък”, с два пъти по-голяма мощност, но и два пъти по-евтина.
Внимава се за всеки лев. Строители ще бъдат тези, които предложат най-добрата цена, обясни той.

Борисов посочи "Цанков камък" като пример какво е правила тройната коалиция с парите на данъкоплатците благодарение на "изключителните си консултанти".

Като сметнем капиталовите разходи, това ще е една от най-скъпите енергии, които ще имаме в България, коментира министър Трайков. Според него общата стойност на целия проект е 476 милиона евро. 

След сериозни преговори накрая се споразумяхме за 390 милиона евро, обясни пък Дитмар Алута от "Алпине Бау". Според него предвидената по първоначалния договор сума за изпълнение е била 150 милиона евро, но оскъпяването се
наложило заради проблеми от геологическо естество. 

По-късно Първанов прогнозира, че крайната прогнозна цена на целия обект, включвайки и лихвите, ще бъде около 545 милиона евро.