Във вторник в ромската махала на града се стигна до сблъсъци между местни хора и униформени, които опитали да задържат нарушител без шофьорска книжка, но той блъснал с колата си патрулката им. Двама от полицаите бяха бити.

Първоначално бяха задържани трима души. В хода на разследването и след проведените оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия обаче по несъмнен начин е установено, че две лица са извършители на престъпленията, съобщиха днес от пресцентъра на прокуратурата.

На 06 февруари, за времето от 17:20 до 17:40 ч., М.Д. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той оказал съпротива срещу полицейски служител, изпълнявал задълженията си по опазване на обществения ред. Агресивният мъж дърпал и скъсал униформата на младши автоконтрольор – полицейски служител при РУ Ихтиман, след което нанесъл удари в лицето му. Престъпното деяние се отличава с изключителна дързост, подчертаха от прокуратурата.

Неговият баща - В. Р., пък е обвинен за това, че по същото време, на ул. „Дунав”, употребил сила спрямо полицейски служител. По време на инцидента той го дърпал за униформата, скъсал пагоните и джоба й и му нанесъл удар в лицето. С действията си той целял да осуети извършването на полицейска проверка на сина му.

Двамата са задържани за срок до 72 часа и ще бъдат отведени в съда, пред който прокуратурата ще настоява да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение - „Задържане под стража”.

Разследването продължава, се казва още в съобщението.

По-рано днес в ромската махала на града беше проведена полицейска операция, по време на която почина 65-годишен мъж. Местните жители обвиниха униформените, че са го бутнали и съборили, но от МВР категорично отрекоха той да е бил обект на полицейски действия.