Вчера вечерта по Нова телевизия беше излъчена първата част от първото тв интервю с нея след инцидента. В него тя емоционално подчерта, че се чувства като разчленена и попарена след "термоядрения удар", който е понесла, и разказа за смъртта на детето си, с която сега се спекулирало.

Поптодорова отново каза, че е жертва на активно мероприятие и обясни, че едва след като се качила на самолета установила, че случайно е прибрала в чантата си бурканче с крем.

Във втората част от разговора, която беше излъчена тази сутрин, тя сама определи заглавие: „Жертвите на мътната медийна среда в България” или може би „Жертвите на задкулисието".

"Съдейки по източниците на поредицата от лъжи, мога само да направя обосновано предположение, че това са онези бизнес интереси, които не просто не желаят да излязат на светло, но и отказват да следват върховенството на закона и това е доказано. Моят опит с такива бизнес групировки или с такива бизнес сделки е сведен до желанието им да получат легитимация в САЩ, което не можеше да им бъде дадено”, заяви Поптодорова.

Според нея името й се обръща изведнъж във възможност за по-високи позиции, но тя подчерта, че няма амбиции в политиката и е била много щастлива с работата, която имала.

„Нямам никакво физическо или друго заболяване. Аз съм изцяло, клинично здрава. Нямам никакви лечения в или извън клиники. Това беше беше активно мероприятие, специално подхванато за целта, за да ме срути психически като публичен оратор по теми, които очевидно не са в интереса на тези, които са го замислили. Отново тези тъй наречения сведения тръгват от бивши служители на Държавна сигурност – без място, без време, без конкретика”, подчерта тя по повод коментарите след инцидента, че е клептоманка.

Поптодорова коментира и оставката, която подаде от поста си на ръководител на централно-европейския офис на Американския еврейски комитет.

Оставката ми от там беше мое лично решение. Имам документалните доказателства за това, че не са ми искали оставката. В момента, в който мой приятел ми се обади и ми каза, че са излезли два реда в полското радио и 32 минути по-късно новината е подета от РИА Новости, аз знаех какво трябва да направя. Никога не бих нанесла щета на тази организация”, обясни тя.

И допълни, че едва ли ще остане без работа. Вчера дори съобщи, че вече е получила предложение от Соломон Паси.

Поптодорова сподели и как е реагирала майка й след инцидента.

Моята възрастна майчица изпадна в ужас, защото тя е свикнала да се гордее с детето си. Тя ми каза само: „Горе главата, ти си Елена Поптодорова, ти ще издържиш”. Може би това трябва да й кажа: „Майчице, издържам”.

Бившият посланик подчерта, че е направила възможно най-многото за своята  държава.

"Аз съм създала Асоциацията на българските училища, включително цялата мрежа от български училища в САЩ. Аз съм създала Корпуса на почетните консули в САЩ. Аз съм извършила невъзможното – кръщаването на кръстовището до нашето посолство във Вашингтон на името на Димитър Пешев. Аз съм свършила страшно много за моята държава. Аз нямам нужда от реабилитация, моята държава ако иска може да ме ползва”, подчерта Поптодорова.

Тя бе категорична, че не е "сторила никаква щета" на България.

"Аз само съм давала на своята държава. Моята държава може да бъде винаги горда с това, което аз съм й дала. Моят живот е белязан от проби за издръжливост и смятам да посрещна всяка следваща „гореща чаша вода” със сила и с убеждението, че го правя не само за себе си, но и за околните”, изтъкна Поптодорова.

Тя обобщи, че очевидно ще трябва да намали темпото до по-нормално. Досега живеела на много високи обороти, защото смятала, че е човек, който трябва да се грижи за всичко.