Лифтът* е построен през 2011 г., а делото бе образувано по искане на Асоциацията на парковете. Ответници по него са министърът на околната среда и водите и концесионерът "Юлен" АД.

Съдебна експертиза вече доказа, че лифтът е разрешен от МОСВ и построен от "Юлен" извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения на плана за управление на парк "Пирин" - засягат се зони ІІІ и зона ІV на парка.

Според петчленен състав на Втора колегия с председател съдия Надежда Джелепова има сериозно противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона, съобщиха днес от съда.
(вижте решението на съда)

Така ВАС отменя решение на бившия министър на околната среда Нона Караджова за навлизане в защитени територии в парка от август 2010 г.

Сегашното решение отменя и предишното - от януари 2013 г. - на тричленен състав на ВАС, че ново застрояване със ски съоръжения е допустимо върху цялата територия на териториално-устройствения план на ски зоната в Банско, която е над 14 пъти по-голяма от площта на концесията.

Изграждането на лифта не е "дейност по реконструкция, ремонт или поддържане без промяна на застроената площ", нито с него се доизгражда съоръжение, одобрено с ТУП и ОВОС към него от 2000 г.", посочват в мотивите си магистратите.

„Явното противоречие на инвестиционното предложение с действащия режим на опазване на защитената територия, сочи недопустимост на неговата реализация", констатира ВАС.
В противен случай щяха да се изсекат и застроят над 1000 хектара вековни гори в Национален парк "Пирин", който е изключителна държавна собственост, смятат висшите магистрати.

Решението на ВАС е окончателно и определя как ще се тълкува концесионния договор и всички инвестиционни предложения на "Юлен" за срока на договора до 2031 г.

"Ние сме изправени пред ситуация сега да правим ОВОС на вече изградено съоръжение. Това по закон е невъзможно да се случва, а в същото време не можем да не изпълним и решението на ВАС. По тази причина свикваме консултанска група в петък", заяви зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева пред БНТ.

Кметът на Банско бе категоричен, че решението на ВАС по никакъв начин не променя "намеренията за уплътняване" на ски-зоната в Банско. Ще продължим да настояваме за развитие на ски-зона Банско и Добринище, заяви Георги Икономов.

От страна на концесионера "Юлен" засега няма да предприемат нищо. Ще чакат решението на екоминистерството.

Според Асоциацията на парковете вече се признава, че в Пирин има незаконно строителство. 

От сдружението "Природата за хората и регионите" настояха екоминистърът да разпореди ОВОС, за да се види дали подмяната на двата остарели влека на "Платото" с нов 4-седалков лифт има негативно въздействие върху флората и фауна на Пирин.

*Въпросният лифт е четириседалков и е в най-високата част от ски-зоната.