Ръководителите от еврозоната успяха да постигнат компромис през изминалата седмица с банките за доброволно отписване на 50 процента от стойността на гръцките държавни облигации като част от план за намаляване общите задължения на страната и за овладяване на продължаващата вече втора година дългова криза в еврозоната.

"Много оптимистично съм настроен, че над 90 процента от банките ще участват", посочи Далара, който ръководеше преговорите от името на банковия сектор и частните кредитори. Засега обаче според него не е известно какви жертви ще се съгласят да направят другите държатели на гръцки облигации като застрахователите и фондовете. Частният сектор притежава гръцки държавни облигации за 206 милиарда евро, от които 24 милиарда са купили миналата година застрахователни компании, отбелязва Ройтерс.

Рискът при тях обаче е по-малък, отколкото при банките, които са длъжни да представят подробни отчети за притежавания от тях държавен дълг като част от европейските тестове за устойчивост на финансовия сектор.

В замяна на опрощаването на половината от гръцкия дълг ЕС и МВФ ще предложат гаранции на стойност 30 милиарда евро като финансов стимул за привличане на частния сектор. Далара посочи, че до компромиса се е стигнало, след като германският канцлер е увеличил тези гаранции от 20 на 30 милиарда евро.