"План Б" включва известна руска помощ и по-нисък данък върху банковите депозити, съобщава БТА.
Приносът на Русия няма да е голям, тъй като тя даде да се разбере, че не иска да разваля отношенията си с Европейския съюз.

Новият план ще бъде представен официално на лидерите на основните партии в Кипър в четвъртък сутрин. Очаква се парламентът да го гласува по-късно през деня. Депутатите отхвърлиха вчера предишния план, който предвиждаше да бъдат отнети под формата на еднократен данък до 10 процента от парите по банковите депозити в страната.

Същевременно от Централната банка съобщиха, че банките в Кипър ще останат затворени до вторник, 26 март.
По-рано Никозия издаде постановление, според което банките няма да отворят врати в четвъртък и петък, предаде АФП, цитирана от БТА и "Фокус". Тъй като в страната понеделник е почивен ден за банките, те ще започнат отново работа най-рано във вторник.

Кипърските банки са затворени от събота, за да се предотврати изтеглянето на пари от тях, след като правителството постигна споразумение за спасителен заем от ЕС, според което депозитите трябваше да бъдат обложени с данък. Тази мярка по-късно беше отхвърлена от парламента на страната, но по неофициални данни вложителите вече са подали заявления за изтеглянето на милиарди евро от кипърските банки.

Гръцките клонове на кипърските банки също ще останат затворени поне до 25 март. Това съобщи Министерството на финансите на Гърция, цитирано от РИА Новости.

"Идеята да се блокира дейността на всички банки в Кипър, очевидно преследва разрушаването на банковата система на острова", коментира руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Няма никакво съмнение, че тази ситуация (с дълговия проблем на Кипър) сега вълнува всички в ЕС и може да стане начало на нова поредица местни финансови кризи", допълни той в интервю за европейски издания.