Повече подробности около избора предстои да бъдат дадени от Българския енергиен холдинг (БЕХ), обясни още Трайков, цитиран от Дарик радио.
Министърът участва в годишна среща на бизнеса с правителството.

До момента от БЕХ липсва официална информация за резултатите от конкурса, който тече от близо година. Победителят е бил избран вчера в конкуренция с  консорциума, оглавяван от банка "Ротшилд".

Избраната банка сега трябва да даде предложения за промяна на финансовия модел на проекта, както и за стратегически инвеститор за централата.

При посещението на руския премиер Владимир Путин бе обявено, че до края на годината ще бъде одобрен техническият проект на АЕЦ „Белене“. Все още обаче не е ясно колко ще струва проектът, а от българската страна са настояли именно за това. Според Трайков това означава наистина колко ще струва проекта в края, за да не се дава възможност за оскъпяване.

Цената, предложена от Путин при посещението му София, е била  6,3 млрд. евро, разказа днес министър-председателят Бойко Борисов.
"Путин казва: "Аз имам цена". Викам му: "Сигурен съм, но това не е нашата цена". Той беше готов да я обяви, тя беше 6,3 млрд. евро. Аз попитах: "Защо обявихте 3,970 млрд. евро", разказа Борисов на срещата с бизнеса какво си говорили с руския му колега.

Трайков пък използва следната метафора, цитиран от БТА: "АЕЦ е кола, която е почти готова, но за нея трябва да се доплати още една четвърт за колелата. Освен това ти казват, че ако колата е бяла, ще струва 4 млрд. евро, а ако е металик - 6.3 млрд. евро, но се произвежда само металик".

В събота министърът пресметна, че централата не би трябвало да ни струва повече от 5 млрд. евро.