Новата вълна от чуждестранни работници вероятно ще дойде от страни като Украйна, Молдова и Хърватия въпреки безработните 2,51 милиона британци, съобщи британският Национален съюз на фермерите, пише британският вестник "Дейли Телеграф", цитиран от БГНЕС.
Безработните британци обикновено са в градовете, а малцина от тях проявяват интерес към краткосрочна сезонна работа във ферми в селските области, допълва съюзът.

Българите и румънците, които берат плодове, вероятно ще оставят инструментите си и ще се отправят към градовете в търсене на по-лесна нискоквалифицирана работа при по-добри условия в барове и ресторанти, когато ограниченията върху местата, където могат да работят, отпаднат от 1 януари 2014 г.
Обединеното кралство е една от десетте европейски държави, които решиха да се възползват и от последния преходен период, през който да ограничават достъпа до трудовия си пазар за граждани на България и Румъния.

Фермерите искат да позволят на хиляди чуждестранни работници извън ЕС да заемат техните места за период от шест месеца, като берат ягоди, вадят картофи или събират цветно зеле, които след това отиват на щандовете на супермаркетите.

Съветниците на правителството по въпросите на имиграцията вече обмислят последиците за Великобритания и нейните сезонни работници във ферми, след като ограниченията бъдат отменени и имигрантите от Румъния и България получат право да заемат всякакви работни места.
Броят на румънците и българите във Великобритания вече е нараснал от 29 000 на 155 000 души, откакто двете страни се присъединиха към ЕС преди пет години, а депутатът от Консервативната партия Филип Холоубон предвиди, че броят им може да нарасне три пъти до 425 000 души за две години след свалянето на ограниченията.

Изправени пред избора да берат плодове и да работят максимум шест месеца или "да получат по-приятна работа при по-добри условия" в хотелиерството, кетъринг услугите или старческите домове, румънците и българите вероятно ще напуснат веднага след като ограниченията бъдат премахнати, смята представителката на Националния съюз на фермерите Хейли Кембъл-Гибънс. Индустрията трудно успява да привлече безработни британци, които да заемат работните места, допълни тя.
"Хората във Великобритания предпочитат постоянна работа вместо временна, работата навън, брането на плодове са неквалифициран труд, който не се възприема като особено привлекателна перспектива от мнозинството", смята  Кембъл-Гибънс.

Преди 2 месеца „Дейли Телеграф” писа за „опасността” от българско и румънско нашествие на Острова. Нашенците обаче все по-трудно намират работа.