Обществената поръчка за доставка на нови седем представителни автомобили беше обявена през юли и предизвика коментари, че са твърде скъпи.
По-късно от службата обясниха защо се налага да купят такива коли.

Днес оттам подчертаха, че доставката на леки автомобили висок клас "Ауди" А8 L е изпълнена в пълен обем без неустойки. 

Вижте снимки >>>

Техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г. и е в съответствие с утвърдените изисквания от 2009 г. Те са предназначени за транспортното обслужване на министри, чуждестранни делегации и гости.

Изпълнена е и доставката на 12 леки автомобили компактен клас - "Опел Астра", които ще осигуряват дейността на структурните звена на НСО.

И двата типа автомобили са доставени на цени с около 30% по-ниски от пазарните. Например едно ауди струва 170 000 лева, но НСО ще плати с около 46 000 лв. по-малко, тъй като изпълнителят е предложил цена от 123.990 лв. с ДДС за брой.

От НСО отбелязват, че целта на поканата към медиите е била журналистите да могат да се уверят лично, че доставените автомобили отговарят на техническата спецификация, обявена в документацията за обществената поръчка. 

"Намираме това за важно, защото след стартирането на процедурата за доставка, в някои медии бяха разпространени видео и фото материали, създаващи неправилна представа в гражданите и обществеността за оборудването на автомобилите, обект на обществената поръчка. НСО иска още веднъж да обърне внимание, че най-често показвания тогава видеоматериал е рекламен клип, относно възможните екстри към класа автомобили, обект на договора за доставка", се казва в официалното съобщение. 

От службата уточняват, че изпълнението на тези екстри по същество трансформира високия клас автомобил в бизнес клас - т.е. в такъв с най-висока степен на допълнително оборудване.
Заради това 
при провеждането на обществената поръчка се придържали към стандартното изпълнение на базовия модел, за да постигне най-добър баланс между изисквания и цена.

Основните изисквания при обществената поръчка за представителните автомобили са съобразени с европейските екологични стандарти, ниския разход на гориво, покриване на критерии за представителност, предоставяне на съвременни системи за активна и пасивна безопасност, както и възможно най-добри гаранционни условия.

На 7 октомври е сключен договорът за доставка, а на 9 декември, с приемно-предавателен протокол, доставчикът е предал на НСО автомобилите.

Съгласно ЗОП възложителят е длъжен в едномесечен срок от изпълнението на договора да обяви на интернет-страницата на Агенцията за обществени поръчки съобщение за изпълнения договор, уточниха от НСО.