40 от 60-те нови автобуса бяха показани на площада пред храм-паметника "Александър Невски" преди обяд днес.

Доставката им е за сметка на превозвача и ще се движат по линиите за срок от 8 години. Автобусите не са свързани с програмата на Столична община за обновяване на градския транспорт, а са допълнение към нея.

"С този проект за договор с частен оператор за въвеждане в експлоатация на 60 нови газови автобуса от най-висок екологичен стандарт Евро 6, правим една нова стъпка в борбата срещу замърсяването на въздуха. Говорим за усилия за по-екологичен, но и по-удобен градски транспорт”, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при пускането в движение на новите возила.

Кметът посочи, че общината е договорила с изпълнителите автобусите да бъдат климатизирани, с платформи за достъпност, камери за по-голяма безопасност на водачите, монитори за информация на пътниците.

От утре 20 от тях ще бъдат в движение основно по линии в район „Кремиковци“.  Така че хората от Долни Богров, Бухово, Желява и Ботунец, ще могат вече да усетят разликата, допълни кметът.

Фандъкова подчерта, че са имали дълги преговори с партньорите си.

"Тази процедура беше проведена много отдавна. Първоначално аз отказах да сключа договор, впоследствие започнахме да водим преговори и всъщност постигнахме изгодни за общината условия. Намалихме цената", каза кметът и уточни, че цената е равна на тази, която се плаща на общинския оператор.

По нейно настояване са били сменени дизеловите автобуси с газови във връзка с изпълнението на програмата за чистота на въздуха в града.

Столичният кмет пожела безаварийно пътуване и приветства идеята за надписа на гърба на автобусите в призив за безопасно движение: "Карай внимателно. Някой те обича".

Столичният кмет благодари на всички, които имат заслуги за това да се направи един изгоден за общината договор и обърна внимание, че вносителят на доклада е общинският съветник Карлос Контрера.

От своя страна Контрера, който е общинският съветник от „Патриоти за София“, призна, че докладът му е минал с усилията на ГЕРБ и на Патриотите.

"Резултатите вече са налице, могат да бъдат видени и са от полза за столичани“, каза той.

По думите на Контрера за година с 1120 тона минимум ще се намалят вредните емисии от въглеводороди. Според него това е сериозна стъпка към подобряването на екологията на града и изпълнение на програмата за качеството на атмосферния въздух, приета от СОС.

Общинският съветник подчерта, че инвестицията за 60-те автобуса е една от най-сериозните през последните години в северните райони на София.