От вчера вечерта в града започнаха протести, след като над 100 роми биха с пръти и лопати деца и треньори от клуба по гребане "Асеновец".

"Искам да помоля персонално народния представител Манол Генов от БСП, който, както е известно, е със снет имунитет: не звънете на районния прокурор по нощите, през деня, не твърдете, че полицията и прокуратурата спят или че изпълняват политически поръчки. Моля ви, не използвайте всичко онова, което става, за политически цели. Ако го използвате и прекрачите границата на закона, ще последват адекватни действия от нас”, заяви Сотир Цацаров в коментар за случващото се пред журналисти.

Неотдавна той поиска имунитета на депутата за купуване на гласове. Генов е от Асеновград и изборният му район е Пловдив област.

Главният прокурор увери, че се вземат всички мерки.

„Ние не може да действаме по друг начин, освен да искаме задържане на тия вандали. А тия вандали трябва да разберат, че има закон и че не може да се действа като в племенния строй. Но има и още нещо: не бива ромското население да бъде плашено, че едва ли не ще бъде подложено на необосновани репресии. Никой няма да атакува ромската махала в Асеновград, но виновните ще понесат наказанията си”, заяви той.

Цацаров уточни, че 9-ата задържани и обвинени роми са всички установени до този момент участници в боя, но текат разпознавания и ако при тях се установят още, "и те ще трябва да ходят в ареста".

В парламента - етнически ли е проблемът

"Осъждаме подобен тип вандалски и бандитски прояви, независимо от каква етническа група са извършени", заяви в парламента Йордан Цонев от ДПС.

"Нееднократно предупреждаваме на всички нива, че агресивният език, използван от българските националисти, поражда агресия. От трибуната непрекъснато се говори, че престъпността е ромска, а престъпността според нас не е етническа, а се върши от престъпници, които трябва да бъдат наказани", каза още той и апелира да се преосмисли този език на омразата

"Който говори за език на омразата първо трябва да погледне себе си, откакто е ситуиран новият парламент единственото, което прави опозицията, е насаждане на разделение на нацията и език на омразата по ред идеологически и политически причини, включително БСП и ДПС", отвърна Юлиян Ангелов от „Обединените патриоти“.

И се обърна лично към Цонев:

„Нямам спомен да съм бил в Асеновград или някой от колегите да е бил и да сме използвали език на омраза, за да предизвикаме тази агресия“.

Според Ангелов етнически проблеми има и те са инспирирани от това, че държавата абдикира от решаването им.

„Няма как да не кажем, че това е проблем между цигани и българи, защото това е очевидно и се случва непрекъснато. Крайно време е партиите не да търсят дивидента, да се показват колко са толерантни и как другите са лошите, а да назовават проблемите с истинските им имена“, призова патриотът.

Не смятам, че това е напрежение на етническа основа, коментира обаче и депутатът от БСП Славчо Велков.

"В Асеновград сме свидетели на огнище на напрежение между представители на две общности, което не бих го нарекъл етническо. Много хора говорят и им се иска да бъде етническо, но то е между отделни социални групи”, добави той.

"Това не е етнически конфликт и не можем да го слагаме в тази графа. Това е елемент от битовата престъпност", заяви и Емил Христов от ГЕРБ. Според него агресията е зачестила навсякъде - от училището до улицата, и трябва всички заедно да работят за овладяването й.

Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов отиде в Асеновград, където местните жители искат събаряне на незаконните ромски къщи. Там е и главният секретар на МВР, тъй като за довечера отново е предвиден протест.