Трите операции, които трябва да се направят на Алексей Петров, са на ставите, на дискова херния и на сливиците.
 
Той остава в ареста при едно условие, поставено от съда– държавното обвинение - прокуратурата, да му осигури лечение в едно от определените здравни заведения – „Пирогов”, ВМА, „Свети Иван Рилски” и „Токуда”, където Петров да получи адекватна медицинска грижа, предаде "Фокус".

Преди дни Алексей Петров коментира, че е отказал да се лекува в МВР болница, защото тя е "служебно зависима от Цветан Цветанов".

Адвокат Ина Лулчева обясни, че има два варианта – единият е да се извършат операции на Алексей Петров и да бъде върнат да се възстановява в ареста, предаде "Фокус". Другата възможност е, след оперативните интервенции, той да бъде оставен в болничното заведение и да му бъде назначена охрана с държавни пари, която да го пази в продължение на пет – шест месеца във възстановителния период. Съдът постави и друго условие на прокуратурата – за своевременно приключване на разследването по обвиненията, за които са събрани достатъчно доказателства.
 
Алексей Петров на излизане от съдебната зала каза: „На обществото е ясно от самото начало, че „Октоподът” е измислен и е балон още от първия момент на ареста ми”. Той посочи още: „8 месеца съм арест, не заради виновност, а заради политически и властови натиск, представен като обществен интерес. "Октопод" няма и то не защото не съм извършил никакво престъпление, а защото той може да бъде изфабрикуван или възможен само във фантазиите на тези, които са го родили". "В 4 правителства държавни ръководители ми даваха доверие, а сега ми се приписва престъпление”, оплака се Алексей Петров и цитира две имена – на настоящия премиер и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов и на главния прокурор Борис Велчев, които по думите му, са се уверили в неговата лоялност към обществото. Петров припомни, че многократно е бил атестиран за чисто минало и че е възможно информациите от архивите на МВР да бъдат деформирани. 

За първи път съдия Иван Стойчев каза, че няма организирана престъпна група и призна само два от мотивите на прокуратурата срещу Алексей Петров- за рекет и изнудване през 1998 и 2000 година. Разследването по делото срещу Алексей Петров няма да приключи в следващите две-три седмици до месец пък каза прокурор Димитър Момчев, допълва БНТ.

Адвокат Васил Василев коментира: "Предния път прокурорът каза, че делото е пред приключване. Днес обясни, че тепърва ще се разследва."

Градският съд препоръча на прокуратурата отново да раздели делото, което бе обединено наскоро пак по нареждане на съда.
 
На 12 октомври ще бъде разглеждано обжалването на постановената мярка пред Софийски апелативен съд.