Това заяви председателят на съвета на директорите на руския газов гигант Алексей Милер, цитиран от БНР.

Същевременно Сърбия обяви, че няма да строи продължение на „Турски поток“ на своя територия. Президентът Томислав Николич отбеляза, че Белград няма да получава газ от този газопровод.
По думите му, отказът на Москва от „Южен поток“ и плановете за „Турски поток“ усложняват ситуацията за Сърбия в сферата на енергийната сигурност.

Газопроводът "Турски поток" ще бъде пуснат в експлоатация през декември 2016 година, обяви вчера шефът на Газпром Алексей Милер.

Заместникът на Милер Александър Медведев заяви, че четвъртият, последен участък от "Турски поток", ще бъде построен до 2020 г.

Изграждането на първата линия от газопровода по дъното на Черно море може да започне още днес, каза Алексей Милер, като уточни, че вече е започнала подготовката и мобилизацията на всички ресурси за това строителство.

Вчера след среща с министъра на енергетиката на Турция Танер Йълдъз ръководителят на „Газпром" уточни, че въвеждането в експлоатация на газопровода вече е планирано за края на 2016 година. Тогава ще бъде готова първата от предвидените четири линии.

Морският участък от „Турски поток" в по-голямата си част ще мине по проектираното вече трасе на проекта „Южен поток", от който Русия едностранно се отказа в края на миналата година.

Проектната мощност на „Турски поток" е 63 милиарда куб. метра газ годишно. Точно толкова газ Русия възнамеряваше да изнася чрез газопровода „Южен поток", който трябваше да премине и през България.

В средата на април тази година руският енергиен министър Александър Новак не изключи газопроводът "Турски поток" да минава през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария до Австрия.

"Газпром" не изключи участие в проекти за строителството на газопроводи в Европа, но само в инфраструктурно продължение на "Турски поток".

Външните министри на Гърция, Сърбия, Македония, Унгария и Турция се срещнаха в унгарската столица Будапеща и обсъдиха участието си в проекта за газопровод „Турски поток".

Приета бе декларация за енергийно сътрудничество в създаването на "икономически оправдан път за диверсификация на маршрутите и източниците" на природния газ, подаван от Турция към европейските страни.

Алексей Милер заяви наскоро, че след изграждането на газопровод от Турция - през територията на Гърция ще се транспортират до 47 милиарда куб. метра газ.
Гърция пък е готова да изгради инфраструктура, която да отвежда газа от "Турски поток" към Западна Европа.