Шефката на Дирекцията за строителен контрол Милка Гечева заяви, че разчитат събарянето да стане доброволно, съобщи БНР.
"Най-добрият вариант е наистина да бъдат изпълнени доброволно заповедите, а това е по-евтино и за самия извършител на строежа, и за държавата е по-лесно и по-евтино. Така че винаги се дава възможност първо доброволно да се изпълни заповедта за премахване", каза Гечева.
Събаряне обаче засега не е започнало. 

Междувременно фирмата, която стопанисва хотела - "Делта Епсилон", е изпратила писмо до ДНСК, с което иска удължаване на срока за доброволно премахване на незаконните строежи, предаде bTV.
„Той моли да се удължи срока за доброволно изпълнение с 14 дни, като се мотивира с лошото време, както и с обстоятелството, че обектът се охранява от НСО и трябва се предприемат съответните действия, за да се осигури охраната”, каза Милка Гечева пред телевизията.

От НСО признават, че пазят целия частен хотел, независимо, че това не е типична практика за службата. Държавата обаче осигурява охрана на депутата Ахмед Доган заради отправени към него заплахи.

През февруари миналата година петчленен състав на Върховния административен съд потвърдил заповедта за премахване на незаконния строеж на ул. "Стар Беловодски път" 46 в София. Проверка на строителните инспектори потвърди изводите на администрацията на софийския район "Витоша" от юни 2008 г., че барбекюто с навес в двора и контролно-пропускателният пункт са изградени без разрешение, а оградата е по-висока от разрешеното.
За събарянето на барбекюто се обяви и Бойко Борисов, веднага щом стана премиер.