Борисов беше заместник-директор на митниците и зае шефския пост в деня на освобождаването на неговия предшественик Ваньо Танов.

Миналата седмица Атанас Атанасов от ДСБ поиска министърът на финансите Петър Чобанов да обясни дали му е било известно, че достъпът на Попов до държавна тайна е бил отнет.

Това е станало през 2009 г., когато днешният зам.шеф в митниците Попов е оглавявал Регионалното звено за борба с организираната престъпност в София (РЗБОП – София), заради нерегламентирани контакти с хора от подземния свят, пише OffNews.

Според Атанасов това са хора, свързани с наркотрафика.

По думите му Попов е обжалвал акта пред Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), но отказът е бил потвърден.

От агенция "Митници" са коментирали пред "Капитал", че до ДКСИ вече е изпратено искане за допуск на зам.-директора Попов и се изчаква нейното решение. Според тях било практика няколко седмици след назначаването си висши служители да нямат допуск.
Евентуален отказ би означавал, че той не може да изпълнява задълженията си и трябва да бъде освободен.

От Министерство на финансите са уточнили, че срокът, в който лицата с отнето право на достъп не могат да кандидатстват за позиция, свързана с този вид информация, е 3 години. В случая с Попов този срок вече е изтекъл.

Попов получил добри оценки от финансовия министър основно за подобряването на съвместната работа с МВР и повишаването на заловените количества контрабандни цигари.

За втори зам.-шеф в митническата агенция се подготвя началникът на митницата при Летище "София" Павел Манченко, чийто ресор ще бъдат акцизните процедури и обслужване. Той е брат на телевизионния журналист Методи Манченко.