Около 10 000 души се събраха срещу малка база на НАТО в Североизточен Афганистан, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Тя се намира в столица Файзабад на провинция Бадахшан.
В базата на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) са разположени германски войници.

След струпването на хора пред базата, към нея тръгнали афганистански сили.
Протестът започна след традиционната молитва за края на Разамана, уточнява ИТАР-ТАСС. Хора от всички джамии се стекли пред базата и скандирали "Смърт на Америка". После започнали да хвърлят камъни. Леко ранени са няколко протестиращи и охраняващи полицаи.

Афганистански полицаи, а не германски войници са стреляли по протестиращите, предаде ДПА, на която се позова БТА.
Имаше предположения, че убитият демонстрант е загинал от германски куршум. Но от германския контингент към ИСАФ съобщиха, че освен убития афганистанец са ранени 8 демонстранти и двама полицаи. Германските военни подчертават, че не са участвали в стрелбата и в разпръскването на демонстрантите.

Протест срещу плановете на американския пастор да изгори екземпляри от Корана имаше и в пакистанския град Мултан, предаде Франс прес. В протеста участваха 600 души, сред които политици и духовници от 4-милионния град, разположен в централната част на Пакистан.
Те скандираха: "Смърт на Америка" и обещаваха, че ще дадат живота си, но няма да допуснат някой да се гаври с Корана.

По-рано днес президентът на Афганистан Хамид Карзай заяви, че американският пастор не бива и да си помисля дори да гори Корана.

Тери Джоунс снощи се отказа от намерението си, след като бил уверен, че джамията край Кота Нула ще бъде преместена по-далеч от мястото на атентатите от 11 септември. По-късно обаче се отметна от обещанието си, защото "бил подведен".