Той вече обмислял варианта да обяви, че въпреки всичко ще хвърли в огъня екземпляри от Корана, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-рано в изявление пред журналисти  пасторът обяви, в присъствието на имам Мухамад Мусри, председател на Ислямското дружество в Централна Флорида, че се отказва от намеренията си да отбележи 9-та годишнина от нападението срещу Световния търговски център в Ню Йорк и срещу зданието на Пентагона във Вашингтон, след като получил уверения, че ислямският културен център, който ще бъде построен на няколко десетки метра от "кота нула" в Манхатън, ще бъде преместен. 
Малко след това се оказа, че никой от инициаторите на проекта за изграждане на центъра не е поемал никакви ангажименти към пастора освен съгласие да се срещнат с него в събота. Пасторът обвини Мусри, че го е излъгал.
"Никой засега не е поемал задължения да премества мюсюлманския център южната част на Манхатън. Имаме уговорка за среща и се надявам, че ще се стигне до мирно решение", заяви Мусри.

Преди да обяви, че се отказва от плановете си, пастор Джоунс разговаря по телефона с министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс.  Основният аргумент на министъра е, че острата реакция в ислямските държави срещу изгарянето на екземпляри на Корана, смятан от мюсюлманите за свещена книга, създава реална опасност за американските войници в Афганистан.
Барак Обама също отправи остри критики, като предупреди, че Ал Кайда използва намерението на пастор Тери Джоунс да изгори Корана като инструмент за вербуване и го прикани да не гори свещената книга на исляма, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. 
Остри критики към пастора отправиха и редица държавни и религиозни лидери в целия свят.

Вчера Интерпол предупреди правителствата по света за увеличена опасност от нападения срещу невинни хора, ако планираното изгаряне на Корана от американски пастор бъде извършено.

"Ако предложеното изгаряне на Корана от пастор в САЩ продължи по план, има голяма вероятност да последват нападения срещу невинни хора", се казва в съобщение на Интерпол, цитирано от агенциите. Не било ясно под каква форма могат да са нападенията, но предупреди, че изгарянето на Корана ще има трагични последици.

Евангелисткият пастор Тери Джоунс с около 50 миряни в паството си в Гейнсвил обяви миналата седмица събота - 11 сепетмеври  за "Международен ден по изгаряне на Корана".