Разговорите ще са за нова структура и времеви период.

"Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб", е казал Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус", предаде БТА.

По думите му макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000о в бъдеще. "Уестингхаус" е доволна от сътрудничеството, което разви с АЕЦ "Козлодуй", и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит.

"Продължаваме да предоставяме и предлагаме съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на АЕЦ "Козлодуй" - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците", е посочил Родерик.

Вчера стана ясно, че проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с участието на „Уестингхаус” е прекратен на този етап

Според последните изчисления изграждането на 7-ми блок би струвало над 7 млрд. долара. Срокът, в който „Уестингахус” трябваше да потвърди, че са съгласни да инвестират 49% от капитала, изтече, а съгласие не бе декларирано. Ако на по-късен етап компанията реши да инвестира кеш, проектът може да бъде възобновен. 

Осем реактора с технология AP1000о вече се изграждат в света - по два на всяка от площадките "Vogtle" и "V.C. Summer" в САЩ, както и по два на площадките на АЕЦ "Sanmen" и AEЦ "Haijang" в Китай.

Неотдавна бяха сключени акционерни споразумения за изграждането на ядрени мощности с технология AP1000о на площадката "Мурсайд" в Обединеното кралство, се посочва в съобщението.

В него се отбелязва, че "Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят.

През 1957 г. "Уестингхаус" доставя първия в света ядрен реактор с технология "вода под налягане" в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ.

Днес технологии на "Уестингхаус" са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50 на сто от тези в Европа. AP1000о е търговска марка на "Уестингхаус Електрик Къмпани ЛЛС".