”Уестингхаус”: Продължаваме преговорите за АЕЦ ”Козлодуй”

"Уестингхаус Електрик Къмпани" обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за VII блок на АЕЦ "Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии.

Обратно в новината

Коментари - ”Уестингхаус”: Продължаваме преговорите за АЕЦ ”Козлодуй” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чуем ли за АЕЦ Американец,трябва да разбираме това което се случи с ТЕЦ-Марица изток.Скъп ток и заробване,супер големи комисионни за продажните управляващи.

buRgbuRg1

:) КомКопелдаците не искат Форд , Шевролет , Кадилак , Мерцедес , Опел , Ситроен , .... искат си вОлгата , в най -лошият случай - Масквич ! По -възможност 408-ак ! :)

тия няма да мирясат,докато не се наложат над послушните ни управници

Заглавието направо ми звучи заплашително!Ще ни накарат да се влюбим, както се пее в една традиционна българо-американска песен.

Пъпната връв с Русия трябва да бъде скъсана на всяка цена!Реакторите ни руски,военната ни техника ,след 10 години членство в НАТО руска ,мисленето на не малко хора от времето на Варшавския договор!Пълна трагедия!Ще се оправим ,когато започнем да мислим като независима от изостанала Русия страна!Че "петата колона "се е навела в неприлична поза пред Руснаците е ясно ,плащат им за това .Но те са жалки политически проститутки!

Ще цъфнете и ще вържете направо... Какво ще се промени - дали реакторите са руски, американски или марсиански, не е там проблемът. Проблемът е в празните глави на БГ популацията, която винаги си търси външен враг за да оправдае собствените си провали.

Изостаналата страна Русия строи атомни електроцентрали из целия свят, има сериозна космическа програма и разни други незначителни нещица. А "евроатлантически" ориентираната България има само биричка, цаца и чалга. А, да и brainfarts като твоите.

Всяко чудо за 3 дни,пилота виновен,хората убити.... Да ама не,писаници за наивници. Самолета е свален умишлено с лазер...Всичко толкова бързо се разкри,та чак ми се повръща... Жалко за убитите хора,за пилота също.

България ще стане ЯДРЕНО БУНИЩЕ, за това не мислите ли алчни изроди!!!

Облепване на панелките с тапети.

val55

Работите отиват на зле в смисъл, че този блок, ще струва много повече от руските в Белене, а за проблемите.... В АЕЦ Белене се говореше за 10-11 млрд. за двата блока и прилежащата инфраструктура, а сега се говори за такава сума само за 1 блок с включващата го инфраструктура, която трябва да се построи. В Белене засега са загробени 1,5-3 млрд за подготовка, а това е почти 1/4 от стойността на проекта. Според мен цената на тока от 7 блок на АЕЦ Козлодуй може би ще е път/и по висока от тази в Белене. Въпросът е, че заема, който трябва да се изплаща да не е с по-голяма лихва от 4-6%, а това е трудно осъществимо поне от това, което се говори по форумите, но не се афишира от държавата. В момента много е вероятно да се постигне такава лихва, и най вероятно от китайците, но дали е така това могат да кажат специалистите, ако въобще са мислили по този въпрос. Както се очертават нещата те да не се повторят с Мариците, че тогава, ще го закъсъме яката. По добре само заем с малка лихва отколкото държавата да се набута тоест ние като платци за десетилетия напред. Страшно може да стане, ако се допусне такава грешка, защото тока може да стане 50 стотинки, че и отгоре за кв/ч, а заплатите и пенсиите няма как да се увеличат за следващите 10 години 10-20 пъти. А дано мъжко дупе веднъж се... ако не ставаме.....

50 ст е 2,5 пъти повече от сегашната крайна цена. Що трябва заплатите да скачат 20 пъти?

То и пъпната връв с Америка няма да е зле да скъсаме. Какво ще кажеш по въпроса , доларджииче. Само не смей да ме наричаш русофил и рубладжия.

На мен ми звучи добре Уестингхаус,на вас какво не ви харесва,не ви знам!

Цената! Един реактор на цената на два.Ток по- скъп три пъти.Аз мисля не политически,а икономически - с джоба си.

Това как го разбра. Един реактор на Уестигхауз излиза на цената, дори по евтино, от цената на един руски аналогичен. Пример Акую - 4 реактора 1200 МВт - 25 млрд долара.

Щели да продължат дискусиите. За комисионните ли?

Ще ни навият! На Бас?

Е да защо да не дръпнат още някой лев от нас ей така уж за проучване и анализи.

Уестингхаус-забранена в Европа ще се пробута на мезерните българи...

И как е забранена в Европа, като строи такъв реактор в Англия?

Ясно са написали - в Китай и САЩ се строят. От Уолстрийт джърнъл е преписано, само за забравили да споменат, че тези реактори трябваше да работят още през 2013г. Че са трето поколение (а, ние искаме пето, защото четири плюс не ни устройва) и са на модулен принцип, което е слабото им място. В Европа не са одобрени. (точка!)

Англия не е Европа,а троянски кон на САЩ.

Къде е ЕС сега, нали уж трябваше да намаляваме ядрените мощности?

И да следят за прозрачност на търговете. Ама то май търг нямаше

"Уестингхаус" от САЩ обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за VII блок на АЕЦ "Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии. Продължаваме да предоставяме и предлагаме високо платено съдействие без конкурс на технология на групата "Тошиба Корпорейшън в "АЕЦ "Козлодуй" Уестингахус потвърди, че са съгласни Българите да инвестират авансово 51% от капитала $7 милярда за започване на блок в АЕЦ.

За увеличаване на цената , може би ??

тая фирма само разваля тя за става нито за Европа нидо за Азия !УК-НА първа това разбра но неиното руководство е американско на които не им пука какво ще са последствията ! целта е парите а другото не ги интересува !!!!

БATKO

Блокът на Уестингхаус струва два-три пъти повече от блок на АЕЦ Белене. Той не може да се изплати на пазарна цена и ще загроби българите да плащат още по-високи цени на тока. Затова и американците не могат да намерят инвеститор, а и те не искат да инвестират - защото като започнат скандалите и протестите, няма да могат да си върнат парите.

Това са глупости и нагли червени лъжи. Пръво от уестингхаус казаха преди няма и месец, че блока ще струва около 5-5,5 милиарда долара. От къде изкочихе тези 7 милиарда които се въртят сега е неизвестно. Второ: АЕЦ Белене нямаше никакъв договор и цената която се говореше беше измислина щото в русия говореха за 8 млрд Евро. Руснаците ни предложиха заем с 11% лихва. Реално обаче можем да сравним реакторите в Акую и този предлаган за 7 блок. В Акую цената (предверителната) беше 25 млрд. долара за 4 аналогични блока или 6,25 млрд долара на блок. Както се вижда 7 блок е по-евтин от аналогичните руски.

провокатор си БЕГЕЕЦ

Да цената беше 8 милиарда евро, но за ДВАТА реактора и освентова изпускаш една малка, но съществена подробност - от руските реактори отпадъците си ги взимаха руснаците, а от уестингхаузовските увисват тук пък ние да си чукаме главите какво да ги правим и как и къде да ги съхраняваме.

"Разговорите ще са за нова структура и времеви период." - чичковците с петцифрените заплати ще седнат пред 900 грамовите лаптопи, за да направят ново разписание на дейностите в Mi*soft Project , ще добяват няколко риска свързани със закъснението и ще начислят разходи за човешките и технически ресусрси в рамките на удължението. Собствените си 'усилия' за преструктуриране на времевия период ще изчислят като време, ще представят крайната сметка, правителството ще 'приклекне' чинно и в последствие разходите ще се изплатят изрядно от всеки български данъкоплатец :-).

Ужас, няма отърване от американската плесен!... НЕ НА ИЗГОНЕНАТА ОТВСЯКЪДЕ "УЕСТИНГХАУС"!!!!!!!!!!!!!!

Все ми се върти числото 8 милиарда евро ,като сума за двата реактора руско производство за АЕЦ "Белене"при същата мощност и и при ясна технология , и наличие на обучен за работа стях персонал.В такъв случай ват инсталирана мощност в Белене ще е два пъти по -евтина от ват инсталирана мощност на уестигхауз..С този реактор ще се случи дежавю като с двете американски централи в мариците , който произвеждат един от най-скъпите токове в България.Думите на г-н Борисов за гьолчето просто бяха една неформална задача поставена от г-жа Клинтън /изявен лобист/ ,за разчистване пътя на "Уестингхауз".Ако някой си въобразява , че преговорите ще спрат дълбоко се лъже , просто нищо не зависи от българското правителство.Освен това винааги реакторите се правят като минимална конфигурация по два, който работят в тандем и в критични момети се допълват, а и така е и по - евтино.Казвам минимална , но може да се очаква и 3-ти реактор защото втория е почти сигурен

Пак малоумни глупости. 8 млрд евро при курс 1 евро за 1,4 долара. Блоковете не са с еднаква мощност АР1000 е с мощност 1200МW Руските бяха 1000 МW. Само преди няма и месец Уестингхаус казаха, че цената на блока вероятно ще е около 5-5,5 млрд долара. Тези 7 милиарда са изплюти от някъде другаде. ако нищо не зависеше от правителството нямаше да има тази новина под която пишеш.

А пък какво пише в съобщението,я да видим " Според последните изчисления изграждането на 7-ми блок би струвало над 7 млрд. долара. Срокът, в който Уестингахус трябваше да потвърди, че са съгласни да инвестират 49% от капитала, изтече, а съгласие не бе декларирано".Нещо и БНБ се е объркало защото дава за деня курс долар /лев на нива 1 долар равен на 1,864 лева.Та толкова от мен .За останалото питайте колониалната администрация или по -добре лобиския кръг "Държавен департмен

Като знаем амерканците това което се говори е много далече от това което е замислено и ще се направи. Рускитеого добри реактори в Белене са много добри и доказани,а и такива реактори трябва да са по два при авария и ремонт,след 10 години като спрат и другите руски реактори в Козлодуй този самичкия как точно ще работи не ми е ясно,а и прочетете малко инфо имат много проблеми с реакторите горивото и като цяло с параметрите,имат неизпълнени договори за милиарди.А като добавя и че в Белене ще работят 5 хил.човека и ще се развие района инфраструктурата и бизнеса там е отделно,а този край има нужда от това,хората си изнемогват.

А и забравих да добавя. Добре си отбелязал че е желателно поне два реактора (което не е задължително) в конфигурация, Само че в случая има още 2 блока, така че конфигурацията е от 3 реактора. А вторият реактор е не за допълване, а за защитно захранване при авария в другия. В случая имаме два съседни реактора за аварийно захранване на помпите на аварирал реактор. В случая обаче с АР1000 защитата е пасивна, така че дори няма нужда от аварийно захранване.

нормален ли си с тези писания!??!? За резерво захранване на помпите ше правя втори реактор!?!? Ти .... да нямаше празник вчера - деня на хората с даун? Я се скрий бе човек - това не е истина, просто ..... Че ако и вторият се повреди, трети ли да правим?

Забравих да спомена , че баща ми беше член на Комисията на СИВ по използването на ядрената енергия за мирни цели та с него смe си разговарялr за хилядниците , малките реактори, обяснявал ми е за отработеното гориво,за конструкцията и при това не от гугъл.Според него тези реактори като конструкция са много надежни, а защитни системи винаги могат да бъдат ъпгрейдвани.

Обичам да гледам как се радват любимите ми хора!

как така да няма пари. Пари в България има. Само трябва да се преразгледат договорите с Дънди прешъс, които добиват българско злато а плащат а него само 0.75% такса. За справка link Нима няма български компнаии които могат д добиват златото ни и държавата ни да има пари за децата без родители, за нормални пенсии, за училищата, за болниците, за неотровна храна. България в Африка ли е тама където колониалистите ограбват ресурсите на поробената държава? Политиците ни толкова ли са оскотяли, че дори благородните метали са дали на чужденци?

Бащата на един тръгнал да умира. А синът му го пита: Тате, жената да ти сготви супичка, една баничка да извърти, млекце ако искаш? Докато го канил старецът издъхнал, а "опечаленият" син тихо въздъхнал: Барем го поканих! Същата е сагата и с Уестингхаус, докато ни мамят с "моркова", цели поколения ще си отидем мърцина! Пука им на краварите за нас!

Дано утрото ви е направило по-мъдри от вечерта!

Кой да ни каже къде ще се изнася отработеното ядрено гориво ? Уестингхаус не може а боко тиквата ще го закопае на територията на България. След това ще се изнесе към usa заедно със престъпника Цв. Цв.

ГИЯРУ, украинската инспекция , забавя публикуването на доклад за инцидент с ядрено гориво, произведените американската Вестингхаус, който се проведе на Южноукраинската АЕЦ. Въпреки това, тази организация реши да предостави информация за това събитие още през август. Мълчанието на ГИЯРУ - това е знак, че в случая с американските топливни системи има много проблеми, и съдбата им на украинския пазар е доста неясна.

Кой ще си даде парите за да ви строи нови блокове, които всъщност не ви трябват бе!? Целият шум беше за да се спъне бизнесът на Русия. АЕЦи, тръби, петрол.... Братските ви американски капути просто се опитаха да ограничат нарастващото икономическо влияние на Русия както в Европа така и навсякъде другаде, където разполагат с марионетни правителства. Годишният стокообмен на Русия възлиза на около 500 милиарда долара и САЩ искат да прилапат колкото се може повече от него. Вие продължавайте да бленувате за американски реактор когато и сега имате излишък на енергия...

Руска подлого, теб аз ще те съдя.

ли бе дяволе?

атакистките тролове са скапали и този форум

не става у нас, да пробват в Турция. Тъй де, пътеките са утъпкани вече. Само не знам дали комшиите ще им се навият на пробите.

няма недей, щом те желая, ставам злодей...... Споко...Ако не ни кандърдисат, ще ни сандърдисат :)

Ако срока за някоя сделка с Русия беше изтекъл, а пък те настояваха, как щяха да реагират от ЕС. В какво щяха да бъдат обвинени Русия, а и ние? В неспазване на европейското законодателство? В спиране на проекта? Законовия срок изтекъл-кепенците се затварят, какво се ослушват от Европа? Защо мълчат? Или това законодателство е за употреба, когато е удобно? Някой има ли отговор?

Над 70 години зависимост от Русия ,Сащ и Ес ,не знам за какви независимости и поводи за празнуване ми говорите драги американофили ! В държава претъпкана с американски и руски гъзолизци нЕма оправия братче ! 50 години комунизъм ,20 години вулгарен американизъм идват в повече..

Уестингхаус Електрик Къмпани" обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за VII блок на АЕЦ "Козлодуй", ще продължат да СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ.!.};-))

КОГАТО ЗАТВАРЯХА БЛОКОВЕТЕ В КОЗЛОДУЙ ОТ УЕСТИНГХАУЗ ВЗИМАХА ПРОБИ ОТ МЕТАЛА НА РЕАКТОРИТЕ - ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА ДОКАРАТ РЕЦЕПТИТЕ НА РУСНАЦИТЕ :)))

Да ви е.ба демокрацията,говеда гадни!

Хайде сега някой от всички, писали преди мен, да измисли добив на енергия от гравитацията или тъмната материя. Вкарайте си злобата един към друг в нещо полезно най-накрая, защото ако я карате така скоро няма да говорим за реактори, а за производство на налъми, защото само това ще можем да правим. Но разчитам на вас "компетентните" да извисите България на световно ниво в технологиите ;). Аз не мога! Нямам толкова злоба в себе си и съм просто един обикновен човек. Хайде лека ви нощ!

АМА БЪГАРИТЕ НЕ СМЕ РАЗБРАЛИ ОЩЕ ЧЕ ТОВА КОЕТО ИСКА ХАМЕРЛЪКА СТАВА -КОГА?- РАНО ИЛИ МАЛКО ПО КЪСНО НО СТАВА ! НИЕ ИМАЛИ АРМИЯ ?- НЯМАМЕ ! И РУСИЯ ЛИ НИ РАЗВАЛИ АРМИЯТА ??? КОЙ НИ РАЗОРИ ДЪРЖАВАТА (НЕ РАБОТЪТ ЗАВОДИ И ФАБРИКИ ) КОЙ РАЗВАЛИ 28та ИКОНОМИКА В СВЕТА !! КАК ПРАВЯТ ХАМЕРИТЕ ОТНАЧА ПРЕМАХВАТ АРМИЯТА СЛЕД ТОВА ЗАВОДИ И ФАБРИКИ И СЛЕДВА РАЗВАЛЕНЕТО НА ИКОНОМИКАТА - ИДВА МВФ И ДАВА ПАРИ И ТАВАМЕ РОБИ ! ЗА ДА НАПРИШ НОВ ЗАВОД ТРЯВАТ ПАРИ А ПАРИ НЯМА - СЛЕДВА ПАК ТЪРСИМ ОТ МВФ И ТОЙ НИ ДАВА НО ЗАВОДА НЯМА И ПАРИТЕ ГИ НЯМА А СЕ РАЗПЛАЩА НАРОДА - КАТО СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО ТОК ВОДА И ПАРНО И Т Н !!! И У НАС ВСИЧКО СИ ВЪРВИ ПО ТОЯ ПЪТ -КАКТО И УКРАИНА СЕГА ТРЪГНА - ОТ ВЧЕРА НЯМА ВЕЧЕ ЕВТИН ХЛЯБ ЗА БЕДНИТЕ !!! НО ИМА ДЕМОКРАЦИЯ !!

Иванушка, ти май имаш някакво раздвоение на личността. В крайна сметка какъв си - българин, руснак или хибрид(чик). Като се опита обаче човек да ти проследи "мисълта", първото със сигурност отпада.

ама нали при черната борса цената на стоката е двойна на тази от магазина,когато в него я няма,а в нашия случай магазина Русия си го има.Защо му отказахме неговата стока,а ще платим на черноборсаджията двойната цена.....такова нещо дали някъде и някога се е случвало по света!?

Защото,някои получиха власт за това и заради това,а чрез властта и път към големите пари,нашите пори или както щеш там.

Защото чичо Сам държи бухалка и не те пуска към магазина,ами ти извива ръцете да платиш неговото (уж че за нещо плащаш,колкото да не се каже,че е рекет). Така у нас слагаха лепенки по колите,те пък си слагат свои военни бази и свои правителства...

Свърши с оня период през който български патриотизъм означаваше любов към Русия.

двойно и да си въобразяваш че си свободен!-няма проблем,свържи се с мен и аз ще ти зареждам колата а ти ще ми плащаш горивото на двойна цена

америка идва с добри намерения и достатачно оръжия за да си подсигури демокрацията.демокрация по американски е всяко правителство да се грижи за американските интереси.

Добре дошли братя американци!

мулат,ама то какъв друг да си от кръстоска между бяла жена и негър

Трябва да отбележим края на 70г. руска колонизация на България.Да празнуваме!

Тая отминалата,някак си я преживях къде с добро,къде с лошо.Бих ти предложил да празнуваш настъпващата американска колонизация,пък има и всички индикации да е много по брутална и нагла т.е. с по-високо качество.

С празен тумбак, празни джобове и празна маса, едвали ще ти е много прзнично настроението!!! Я пии една студена вода и си лягай. ;)))))

Сега ще отбележиш десетина годишна американска подготовка , за доста по-дълга от 70 години ислямизация .

пазарна икономика... да плащаш нещо скъпо и прескъпо при положение че може да го имаш на половин цена но не било политически коректно щото било от Русия.....еми че по тая логика САЩ да вземат да купуват български стоки на двойна цена от пазарната след като ние по такава ще им плащаме реактора

Ходи питай турците колко е добре с руските реактори и дали изобщо нещо щеше да се построи. Май щяхме да дадем едни пари и да чакаме светлото бъдеще.

бг е американска колония.каквито и неизгодни предложения да ни направят братята американци,не може да не се сагласим.

Бяхме руска колония, окупирани от СССР , сега сме свободни.

колко си годинки та говориш тая глупост

70г. русофилите и рубладжиите бяха свикнали да си разиграват коня на свобода ама вече времето им свърши и трябва да приемат истината.България е независима страна.

независя от руся,но зависима от уса,господин глупако.с такива копелета като пезевенкта,министур предаеля и прочие еблиовци булгария ще стане пурвият, и 51ят щат на друг континент.москва много искаше булгария да стане18 република на усср но не се получи.колкото и да лижеха гуза на руските соцялисти нашите партиици,руски ботуш не беше ступвал на булгарска земя след 2та световна воина ,а сега американски смрудиовци колкото искаш.закакво ви е тази измет и мбез това има дотатучно:цигани, турци, гагаузи, арабии каква ли не паплач,ама ак да ни е като сами си слагаме таралеж в гащите.така че:" стани стани унак балкански от сун дулбок се субуди и срещу тирана отомански на нож ги поведи ". та в тази насока краварите при кравите в уса,ботушите на червения плошад,фесовете в анадола,продажните политици на бесилката а булгария е оцелияла 1з00,и пак ще оцелее още 1з00с по- малко наивност и повече разум и вяра в булгарщината.