Това каза тази сутрин пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод скандала с меморандума за АЕЦ "Белене".
"Аз съм убеден, че можем да свършим работа заедно. Аз играя по правилата, спазвам мненията на отбора, какъв ще бъде резултатът предстои да видим", коментира той, цитиран от БГНЕС.

На въпрос дали се чувства унизен и има ли самочувствие след като с него се разговаря публично по този начин, той отговори, че когато са пътували заедно за Севлиево с премиера са си говорили за същността на нещата, той отговори: "Мисля, че чухте и оценката на премиера. Проектът остава при мен, аз вземам решенията, естествено в координация с вицепремиера и с премиера, йерархията винаги е такава. За мен не може да бъде неприятна тема отношението на министър-председателя към мен. Йерархията е ясна. Който се сърди и обижда – прав му път".

По думите му това, че директорът на НЕК Красимир Първанов го е "прескочил" е било недоразумение, което прераснало в грешка и впоследствие в скандал заради неспазването на правилата в държавата.
"Заради това се стигна до този момент. Аз реагирах по единствения възможен начин, но към днешна дата ситуацията е изчистена", категоричен бе Трайков и добави, че който го е страх от мечки, не ходи в гората.

"Мечки има колкото искате и други животни от фауната. Държавата функционира чрез системи и те са свързани, затова и в едно правителство има различни гледни точки към един и същи въпрос. Аз гледам на нещата като икономист, енергетик, но нещата имат и социална, екологична и други различни гледни точки", уточни министърът.

"Имам мандат да си свърша работата и да управлявам ресорите, които управлявам. Нямам конфликт или неприязън към подчинените си (шефът на НЕК заяви, че между двамата е имало неприязън отдавна - бел. ред.), има правила за работа, които трябва да се спазват. Който не ги спазва, ще има съдбата на Първанов. Господин Първанов излъга и тук слагам точка", категоричен бе Трайков по повод изказването на шефа на НЕК, че не му е било забранено да подписва спорния клауза от документа.

Министърът потвърди, че решението за уволнението му трябва да бъде взето от Съвета на директорите на БЕХ, който ще се събере тази седмица.

Запитан дали той е Троянският кон, Трайков отговори, че слабо се интересува от мненията извън неговата политическа сила, защото избирателите са гласували доверие на ГЕРБ, а той е част от правителството на ГЕРБ.
"Ако личните ми усещания са в конфликт с това, което трябва да се следва като политика от един министър, аз няма да съм министър", добави той, но призна, че има много неща, които не може да каже - "Има граница между нещата, които трябва да се казват в определен момент или не".

На въпрос дали е чувал за сблъсък на лобита в енергетиката, Трайков отговори, че не чувства сблъсък, а е убеден, че трябва да има конкуренция в енергетиката.

Помолен за коментар докъде ще му издържат нервите в спора "Лукойл" той заяви, че е представител на държавата, а те - една частна компания.
"На срещата ни в Москва миналата седмица българската страна предложи и министър Шматко прие да бъде записано, че българската страна очаква от "Лукойл" да спазва правилата. Това е, което очаквам от всяка компания. Аз имам своите аргументи, правомощия и сила, компаниите имат други ресурси и цели, не може да сравнявате държавата с компаниите. Нямам намерение да загивам никъде, а да живея 100-ина години и да свърша възможно най-много работа през тях".

Вчера той подписа дистанционно договор с британската банка консултант HSBC, която трябва да посочи допустимото оскъпяване на АЕЦ "Белене".